НЕМА ЗИМЕ ДОК "ПЉУШТЕ" ПЕТИЦЕ: Професор географије у новосадској гимназији "Јован Јовановић Змај" Марко Чубрило бриљира и као метеоролог

Љ. Прерадовић

27. 10. 2021. у 12:30

НОВОСАЂАНИН Марко Чубрило је, без сумње, најпознатији професор географије међу метеоролозима-аматерима и ништа мање знан прогностичар временских (не)прилика међу колегама по катедри.

НЕМА ЗИМЕ ДОК ПЉУШТЕ ПЕТИЦЕ: Професор географије у новосадској гимназији Јован Јовановић Змај Марко Чубрило бриљира и као метеоролог

Чубрило свакодневно ради по четири сата, Фото Н. Карлић

Притом, податке о томе какво нас време очекује - на његовој фејсбук-страници - с великим уважавањем и потпуно бесплатно прати неколико хиљада људи из читавог региона, па по њима планирају венчања, славља на отвореном, летовање, пољопривредне радове...

Иако без формалног образовања о метеорологији, овај професор у новосадској гимназији "Јован Јовановић Змај", у којој је и сам матурирао - по мишљењу "пратилаца" - даје најтачније и најпрецизније податке о времену, и људи му верују!

На наше питање да ли нас очекује блага, или хладна зима, и са колико пахуља, Чубрило каже да не жели да нагађа, те да ће прецизније знати тек када прикупи "улазне податке" за септембар, а детаљна, дугорочна прогноза се може очекивати у периоду од 10. до 15. новембра.

- На десет година "долазе" хладне зиме и предстојећа би могла да буде таква. Ипак, треба сачекати крај октобра, јер је овај месец кључан за зимску прогнозу - објашњава Чубрило, додајући да постоји велика вероватноћа да буде хладнија од неколико претходних.

Крај метео станице у Хрватској, Фото Приватна архива

Иначе, интересовање за атмосферу, кишу, снег, ветар... је препознао још у детињству, али стицајем околности није могао да студира метеорологију у Београду....

- Кад већ нисам могао оно што сам жарко желео, на Природно-математичком факултету у Новом Саду сам завршио географију и имао срећу да ми је професор климатолог давао књиге и литературу, па је динамика у атмосфери постала моја свакодневна пасија - каже Чубрило.

Објашњавајући како долази до података, открива да постоје рачунарски параметри на основу којих може да склопи прогнозу за неколико дана, док се оне дугорочније раде на основу статистике.

Поседује властиту базу података, па њега ништа не може да изненади, чак ни суграђани који га препознају на улици и заустављају са истим питањем: "Какво нас време очекује"?

Од "Новосадске топлане" до "Егзита"

ЧУБРИЛО је, својевремено, током грејне сезоне израђивао прогнозе за "Новосадску топлану", а месечне пројекције му је тражио Институт "НС семе". Годинама су га "слушали" и организатори "Егзита".

- Ни рачунар не може да израчуна где ће тачно пасти киша. До пет дана унапред, вероватноћа да се оствари је од 70 до 80 одсто, а преко тога мање од половине - објашњава Марко.

Кољчицки из "Новости"

МАРКО сваког јутра за рачунаром проведе два-три сата склапајући дневну прогнозу, а увече ради још сат и по, па га с разлогом прате и људи из Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, Хрватске...

- Метеорологијом се аматерски бавим деценију и по, а од пре седам година, на наговор супруге Биљане, прогнозе објављујем и на интернету - каже Чубрило, наводећи да је из "Новости" редовно сакупљао прогнозе чувеног Бориса Кољчицког.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)