МЕДВЕД АЛЕКСАНДАР "РАДИ" ЗА НАУКУ: До сада највећи примерак звери на територији Националног парка "Тара", опремљен је и акционом камером

Н. ЈАНКОВИЋ

26. 10. 2021. у 12:44

НА територији Националног парка је ухваћена и обележена досада најкрупнија јединка мрког медведа на Тари, а горостас је добио име Александар - по Александру Великом.

МЕДВЕД АЛЕКСАНДАР РАДИ ЗА НАУКУ: До сада највећи примерак звери на територији Националног парка Тара, опремљен је и акционом камером

Фото НП "Тара"

Примерак звери коју у ужичком крају поштују и воле, како се процењује, стар је око 15 година, тежак 246 килограма и од сада ће "радити" за научнике и науку у Националном парку, али и на Биолошком факултету у Београду.

- Овај горостас је понео посебну огрлицу за даљинско праћење, која на себи има такозвану акциону камеру, па ћемо бити у прилици да видимо живот медведа из њихове перспективе.

Овако прикупљени подаци ће нам помоћи да боље разумемо понашање и екологију ове угрожене врсте - саопштено је из НП "Тара".

Иначе, обележевање звери које су постале заштитни знак најочуваније српске планине се реализује у оквиру пројекта "Тајни живот медведа", чији је циљ очување биолошке разноврсности у Србији. Тако је, неколико дана пре Александра, по други пут обележен и медвед Зоран, који је већ био "маркиран" 2019. године.

Када је први пут ухваћен, Зоран је имао три или четири године и 113 килограма, а сада је, после нешто више од 24 месеца, готово удвостручио тежину. ГПС телеметрија се од осамдесетих година прошлог века користи за праћење животиња на већим удаљеностима и у одређеним интервалима се добијају информације о позицији на којој се налази обележени примерак.

А, круг кретања мрких медведа је широк - од језера Врутци, преко обала Дрине на истоку и западу, до најзбачанијих делова Таре на северу, и Златибора на југу. Већина их прелази преко Дрине, "газећи" хиљаде километара, али се и после овако великих путовања медведи враћају у свој ареал.

Нестварно богатство фауне

РЕЗУЛТАТИ досадашњих истраживања показују да подручје Таре насељава 59 врста сисара, око 140 врста птица, 12 врста водоземаца, 12 врста гмизаваца и 19 врста риба. Овде је настањена највећа популација мрког медведа у Србији, до сада их је обележено више од 20, а њихова бројност је повећана током последње деценије.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)