ГРДОСИЈА УХВАЋЕНА НА ТАРИ: Највећи медвед добио "посебну" опрему - и име великог војсковође

Н. Јанковић

25. 10. 2021. у 13:12

ПРЕ неколико дана ухваћена је и обележена до сада најкрупнија јединка мрког медведа на Тари, а горостас је добио име Александар по Александру Великом.

ГРДОСИЈА УХВАЋЕНА НА ТАРИ: Највећи медвед добио посебну опрему - и име великог војсковође

НП Тара

Примерак звери коју у ужичком крају поштују и воле старости је од око 15 година, тежак је 246 килограма и од сада ће „радити“ за научнике и науку у Националном парку, као и на Биолошком факултету у Београду.

- Овај горостас је понео посебну огрлицу за даљинско праћење, која на себи има такозвану акциону камеру. Захваљујући њој имаћемо прилику да видимо живот медведа из њихове перспективе. Овако прикупљени подаци помоћи ће нам да боље разумемо понашање и екологију ове угрожене врсте – речено је у Националном парку Тара.

Обележевање звери које су постале заштитни знак најочуваније српске планине одвија се у оквиру пројекта „Тајни живот медведа“, чији је циљ очување биолошке разноврсности у Србији.

Неколико дана пре Александра, по други пут је обележен медвед Зоран, који је већ био маркиран 2019. године.

- Када је први пут ухваћен, Зоран је имао три или четири године и 113 килограма, а сада, после нешто више од две године, достигао је 210 килограма. ГПС телеметрија користи се од осамдесетих година прошлог века за праћење животиња на већим удаљеностима. У одређеним интервалима добијају се информације о позицији на којој се налази маркирана животиња – истичу у Националном парку.

Круг кретања мрких медведа је широк, од језера Врутци до обала Дрине на истоку и западу, до најзбачанијих делова Таре на северу, и Златибора на југу. Већина их прелази преко Дрине, „газећи“ хиљаде километара. После овако великих путовања медведи се враћају у свој ареал.

На овом подручју до сада је обележено више од 20 јединки мрког медведа.

Према резултатима досадашњих истраживања, подручје Таре насељава 59 врста сисара, око 140 врста птица, 12 врста водоземаца, 12 врста гмизаваца и 19 врста риба. Овде је настањена највећа популација мрког медведа у Србији, а бројност ове врсте је повећана током последње деценије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)