ЦАРСТВО БОРОВНИЦА У 3.200 САКСИЈА: У селу Планиница четворочлана породица Тошић засновала необичну воћарску производњу

С. БАБОВИЋ

22. 10. 2021. у 11:25

ЛЕПЕ дивље боровнице се беру на планини, а породица Тошић је одлучила да још лепше, домаће, узгаја у Планиници - сеоцету код Трстеника, на два километра од манастира Љубостиња.

ЦАРСТВО БОРОВНИЦА У 3.200 САКСИЈА: У селу Планиница четворочлана породица Тошић засновала необичну воћарску производњу

Противградна мрежа изнад плантаже, Фото Приватна архива

Будуће царство боровница холандске сорте дјук - званично најквалитетније на свету - затичемо у 3.200 саксија! Сакривене су испод заштитних мрежа, а контролишу их из својеврсне командне собе, помоћу најмодернијих компјутера из Израела.

Тошићи су најпре раскрчили земљиште и потом се посветили уградњи и ограђивању комплетне линије која је повезана са рачунарима и артерским бунаром, те постављању стубова и мреже, а све саксије су посадили до прошлог новембра. По савету стручњака орезали су биљке после првог рода, да би ојачале, али прве боровнице за тржиште очекују у јуну 2022.

Фото С. Бабовић

- Нисмо имали искуства у пољопривреди, па смо вредно учили и радили, јер желимо да успемо - каже Љиљана Тошић.

- Најпре смо, пре три године, на једном хектару, комерцијализовали производњу јабука грени смит, али су наши синови дошли на идеју да узгајамо и боровнице на начин на који то не ради нико у околини. Тестирали смо земљиште и послушали агрономе који су препоручили саксијску производњу.

Фото Приватна архива

Саднице су у Планиницу допремљене из Холандије, у малим саксијама, па су пресађене у специјални супстрат и густо распоређене на 80 ари. Свака је у специјализованој саксији од по 50 литара, размак између редова износи три метра, а по дужини 80 центиметара. У максималном роду, за три до четири године, очекује се принос већи од пет килограма по саксији, што би Тошићима требало да донесе најмање 16 тона боровница.

Највећа предност ове боровнице је контрола, а човек има посла само да повремено извади неку травчицу из саксије, или међуредно покоси изниклу траву. И, то је све, јер мреже штите од града и ублажавају јако сунце, док се права магија дешава у "командној соби". Рачунар је повезан са четири велика бурета у којима су вода и прехрана, уређају се задају параметри везани за диманику, време и трајање заливања, прихрану, отпималну киселост земљишта... што све гарантује симулирање најидеалнијих планинских услова.

- Иако се Планиница налази на нешто мање од 300 метара надморске висине, боровнице је "препознају" као два пута већу, за шта су заслужна четири стубића забодена у саксију, са којих рачунар добија информацију о тренутним потребама биљке - објашњава један од синова Никола Тошић, најављујући да ће догодине ову производњу проширити за још један хектар, а планирају још изградњу хладњаче и погона за прераду.

Фото Приватна архива

Иначе, Љиљана и њен супруг Драган су искусни машинци, синови Никола и Иван такође из "непољопривредних" грана, али су сви уједињени у послу са боровницама које су на листи препоручених намирница за борбу против короне. Као изразит антиоксиданс, ово воће је већ познато и као благотворно код карцинома.

Фото С. Бабовић

Посебни истичу да им, за готово све инвестиције, држава обезбеђује повраћај средстaва - од припреме земљишта и набавке садног материјала, до исталирања противградне мреже и сиsтема за заливање, што је безмало половина улагања.

Аплиација

УСКОРО ће рачунарска опрема за контролисану производњу боровница имати и онлајн конекцију, што ће Тошићима омогућити да посредством апликације на паметном телефону у било ком тренутку проверавају стање у свакој од саксија, те додају по неку кап воде уколико је потребна, или да алармом буду обавештени ако дође до евентуалних застоја. Апликација ће пратити временску прогнозу и предлагати савршене параметре за издавање команди.

Тоскана крај Љубостиње

ПОРОДИЧНО имање Тошића је сакривени драгуљ крај веома посећеног манастира у којем су последње дане провеле замонашена кнегиња Милица и монахиња Јефимија. Домаћини у Планиници чувају нетипичне кокошке, украсне зечеве, паунове... а обновили су и две кућице старије од века.

- Тренутно само размишљамо и о етно-туризму, мада се налазимо на само шест километара од Трстеника, 15 од Врњачке Бање, а близу су нам и Краљево, и Крушевац. Наше имање је буквално поред Љубостињске реке, па су га, због тога што нас окружују засади јабука, малина и боровница, пријатељи прозвали Тоскана - поносна је Љиљана.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)