СРПКИЊА У ЛОНДОНУ „КРЕИРА“ ПАРФЕМЕ: Заги Чоловић, родом из Пријепоља, професија је – "нос"! (ФОТО)

М. СТАНОЈКОВИЋ

17. 10. 2021. у 16:00

НЕКО има њух за добар бизнис, неко за гол, а она има нос за најкрупније молекуле различитих есенција. Мирис детињства из родног Пријепоља понела је 1997. године у Лондон, где је свој таленат да разазна и најнедокучивије "ноте" избрусила и постала парфимер.

СРПКИЊА У ЛОНДОНУ „КРЕИРА“ ПАРФЕМЕ: Заги Чоловић, родом из Пријепоља, професија је – нос! (ФОТО)

Фото Д. Миловановић

Пред нама је Зага Чоловић, која се више од 15 година у иностранству бави занимањем у сленгу званом "нос". Занат је "крала" од светски познатог британског парфимера који "мућка" парфеме за краљицу Елизабету и многе славне личности. Путевима мириса дошла је до чланства у британско друштво парфимера, а недавно је отворила своју радњу у Београду, у намери да оживи парфимерску индустрију у Србији.

Да је парфем емоција и асоцијација на неке доживљене тренутке, репортерима "Новости" предочава Зага, отварајући нам врата царства мириса у Таковској улици. И већ на почетку разговора јасно нам је да нас парфем разоткрива и да изоштреном "носу" већ говори много о нама.

- Говори о особи, њеној личности - започиње разговор Чоловићева.

- Каже нам и колико особа има искуства. Док неко носи парфем који је у тренду да би био припадник заједнице, да мирис за њим виче, ја то могу да купим, неко то чини да би се осећао боље. Лично, сматрам да је парфем нешто што треба да носимо за себе, а не за друге.

Док тестирамо наше носеве и покушавамо да ухватимо есенцију у парфемима које је наша саговорница креирала, од којих је један инспирисан Београдом, не успевамо баш да разазнамо које састојке има. Али, сваки нас подсећа на неког и на нешто. Мирис ваниле на сладолед, колач или бакину кухињу.

- Једна особа је музеј слика, која чита сваки мирис у сликама - каже Зага. - Парфем је увек нешто што је било, а никад оно што ће бити. Када неко помирише мирис, увек ће га подсећати на нешто. Он је емотивна асоцијација. У зависности од човека, некога ће подсетити на баку, деку, неког на смрдљиви ресторан, на канцеларију у којој је обављао посао због кога је био очајан, на прву љубав.

И дан-данас наша саговорница са собом у торби носи бочицу парфема свог деке, који ју је напустио када је имала седам година. То је био њен први сусрет са светом мириса:

- Његов парфем био је веома оријенталан и баш сам га пре неки дан мирисала. Налепница, зелена са нечим златним излизала се, али и даље исто мирише. Мириси детињства су веома важни.

Док обични људи свој посао кроје рукама, речима, она то ради носем и размишљањем у мирисним нотама. Шетња шумом, док је за већину разонода и рекреација, за њу је извор најразличитијих мириса и стваралачки процес.

- Волим да помиришем дрво, кору, лист, ту буде и понеки цвет, жбун. Инспирацију за нове парфеме проналазим у природи. Ипак, највећа инспирација ми је море. Волим да се завлачим на таква места, да видим одакле излази дивљи коморач, каква је то сцена. Примећујем и да је рузмарин којег дохвати морски ваздух другачији од оног који расте у Пријепољу.

Сваки парфем има своју причу, а наша саговорица инсистира на изради персонализованих парфема, јер свако заслужује лични печат. И није то само мућкање различитих есенција, као што се лаицима чини, то је процес који почиње скицама на папиру, а завршава се одушевљењем кад нас у ходу запљусне талас мирисне енергије.

- Прво цртам пирамиду. У доњем делу налазе се базни мириси, па онда иде средишњи део и на врху - топ ноте. Када креирам парфем, идем одоздо нагоре, а када миришемо, прво осетимо тај завршни, топ мирис.

Када инспирацију покупи у шетњи, а то се поклопи са стваралачком енергијом у њеној лабораторији, мирисну ноту може да направи за три месеца. Иза једне боце коначног парфема остане на стотине бочица сједињених есенција, и разних варијанти до финалног производа.

- Некад то буде у шест месеци, а ево сада имам један парфем који правим годину дана и још га нисам завршила. Има ту нешто што ми недостаје, да кажем то је то.

У њеној парфимерији љубитељи "етеричних капи" могу да скроје парфем по својој мери. Уз то на неколико дана буду "носеви".

Фото Д. Миловановић

- Прво бих вас натерала да помиришете неколико мирисних нота како бих видела из које фамилије мирисе волите, да ли сте оријентални или флорални тип. Онда бих чула вашу животну причу и за коју прилику правимо парфеме. Да ли је то за неког ко жели да мирише посебно и најлепше у канцеларији или неко жели парфем за венчање, за посебну прилику.

За такву једну прилику, јубилеј "Вечерњих новости", Зага је док смо јој причали о нашем листу и фото-роботу просечног читаоца, са полице вадила једну по једну бочицу у намери да направи парфем за нашу публику. Назвала га је "олд скул џентлмен".

- Користила сам сандаловину као базу, тобако, пошто је то "олд скул", узела сам и пачули - наводи Чоловићева.

- Као цветни састојак додала сам "дилан дилан", који мало подсећа на јасмин, мало је наркотичан, али врло традиционалан, као и ваши читаоци. Освежење које бих дала том господину је лимунска трава. Ето, то је један брз, кратак, јасан, лаган, једноставан, јединствен, и врло постојан парфем, као и ваш лист.

Фото Д. Миловановић

И док тестирамо како мирише наш читалац, наш успешан парфимер објашњава нам да је за овај посао, осим доброг носа и неизоставне креативности, неопходна и радозналост, али и личност која није склона да лако одустане.

- Ово је процес састављен од погрешака. Некад сатима мућкате и проспете. И онда изпочетка.

С обзиром на то да је у јеку пандемија вируса корона, "носеви" морају, осим примарне болести, да се чувају и губитка чула мириса, који је претећи симптом.

- Нос увек мора да буде здрав. Чувам се прехлада, јер кад бих изгубила чуло, ту би био крај моје пасије - завршава Зага Чоловић.

Ноте које чине парфем "Новости"Фото Д. Миловановић

Кључна кост право место

ДА Београђани понекад умеју да претерају у дозирању парфема, сагласна је и Зага. Ипак, праву меру мора свако да пронађе за себе.

- На пример, Арапи потроше бочицу од 100 милилитара парфема за недељу дана, јер воле да се "купају" у њему. И овде умеју да прођу људи, па да иза њих остане налет парфема који не иде уз њих. Препоручујем да се парфем стави на кључне кости, на рамена и иза врата. Такође у јаму иза колена, јер мирис иде одоздо нагоре. Е, сад, колико ће се на неком задржати, не зависи само од квалитета, већ од тога какви су вам хормони, шта једете и других чинилаца.

Килограм корена перунике 14.000 €

ИЗРАДА парфема није нимало јефтин посао. Како објашњава Зага, на пример килограм корена перунике, који се потом суши чак четири године, кошта око 14.000 евра. То може да буде подстицај некоме у Србији да се бави узгојем. Скуп састојак је такође ружа, јасмин из рода цветова, тонка пасуљ. А ове године велика је несташица ваниле, а он је доста тражен.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)