ЈОВИЧИНА "ФЛОТА" СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА ФАЗАНЕ И ЗЕЧЕВЕ: Једини соколар у Браничевском округу са својим птицама лови на традиционални начин

Душанка НОВКОВИЋ

16. 10. 2021. у 17:30

ЗАХВАЉУЈУЋИ необичном хобију Јовице Николића (49) из Барича код Голупца, соколови и јастребови могу се видети и на небу изнад Браничевског округа.

ЈОВИЧИНА ФЛОТА СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА ФАЗАНЕ И ЗЕЧЕВЕ: Једини соколар у Браничевском округу са својим птицама лови на традиционални начин

СТРАСТ Јовица са љубимцем, Фото Приватна архива

У његовом поседу је чак пет "небеских" птица, два сива сокола и три јастреба - два америчка и један домаћи "кокошар". До њих је дошао легалном куповином, уз све неопходне папире, што је и једини дозвољен начин, пошто је забрањено узимати их из природе. Оне бораве у специјалном кавезу - волијери, димензија три пута три метра, у којој имају довољно простора и за летење.

Кад не вежба са својим птицама, Јовица их води у лов, а са њима иде и његов верни пас, ирски сетер.

- Соколове користим за лов на фазана, пошто су то птице високог лета и веома брзе, достижу од 300 до 400 километара на сат. Кад је фазан савладан, пас отрчи и стане уз њега, а соко се дигне и кружи високо на небу. Чим стигнем до плена, он се тад спусти и слети ми на руку. Јастребови су спорији, па су захвални за лов на зечеве - прича Јовица за "Новости".

ПОРОДИЦА Николићи у одорама, Фото Приватна архива

За успешан лов, соколови и јастребови добијају награду и то искључиво месо, али никако свињско, јер им шкоди. Најбоље је да се хране голубовима, једнодневним пилићима, зечетином и срнетином. Јовица их је увежбао да му за награду слете на руку, јер тако стварају условни рефлекс и осећај да не могу без њега, па нема бежања.

- Кад заслуже награду, викнем им "Хеј!", или зазвиждим пиштаљком и оне стижу по њу. Да би у лову биле успешне, претходно им спустим мало килажу, како би им наградна храна била мотив - каже Јовица.

Његове птице старе су од једне до шест година и могу да поживе око 20. Међутим, осим добре исхране, неопходно је чувати их од болести, али највише од комараца.

- Ујед комарца у 99 одсто случајева кобан је по њих, па су ми тако пре неколико година страдала два јастреба. Зато их штитим на више начина, стављам заштитне мрежице, прскам двориште, а око ногу имају специјалне наруквице, као што носе бебе - прича нам овај једини соколар у целом Браничевском округу.

СЛЕТАЊЕ Соко на Андреиној руци, Фото Приватна архива

Кад се не дружи са својим птицама, Јовица је у свом кафићу или се бави пољопривредом.

Има засаде лешника на 80, малина на 40 ари, а поседује и 70 кошница. Осим супруге, има и две ћерке студенткиње, Зорану и Андреу. Са ћеркама заједно учествује на манифистацијама на којима су због својих птица велика атракција. Гостовали су и у Рамској тврђави код Великог Градишта, а од 1. маја сваког викенда су у Голубачком граду, јер се у њима организује програм са средњовековном тематиком, у коју се соколови и јастребови одлично уклапају.

ЉУБАВ Јовичина ћерка са јастребом, Фото Приватна архива

Напад на коња и гребање по лицу

ЈОВИЦА планира да набави коња, које је имао и раније, због лова, али то због јастреба изискује велики опрез.

- То је безобразна птица, једном ми је напао коња, а прошле године је и мене изгребао по лицу. Домаћи умеју да буду опасни, док амерички нису, јер лове у групи, па човека сматрају њеним делом и често му мирно стоје на глави.

Лете 400 на сат, не праве гнезда

СИВИ соко најбржа је животиња на свету, јер развија брзину до 400 километара на сат.

Никад сам не прави гнезда, већ користи она која су друге птице напустиле. Јастреб спада у породицу орлова и има изузетно оштар вид. Веома је спретан, па зато успешно лети не само по слободном простору, већ и кроз густу шуму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)