КОМШИЈЕ ИМ ШАКАЛИ, ЛИСИЦЕ И ЗМИЈЕ: Дивље животиње се одомаћиле у насељима на ободима Чачка (ФОТО)

В. ИЛИЋ

27. 09. 2021. у 18:45

У НАСЕЉИМА на ободу града на Морави мештани све чешће сусрећу дивље животиње, које се без имало страха шетају крај њихових домова.

КОМШИЈЕ ИМ ШАКАЛИ, ЛИСИЦЕ И ЗМИЈЕ: Дивље животиње се одомаћиле у насељима на ободима Чачка (ФОТО)

Foto: Printskrin Youtube/ RSFranceIDF

Лисице, шакали, куне, јазавци, фазани, јежеви, па и змије отровнице виђају се скоро свакодневно у Јездини, Лозници, Топаловом брду, у љубићском крају... Житељи веле да су звери посебно активне ноћу, када су посебно “слободне”, па улазе у дворишта, долазе до самих прагова кућа.

- Виђамо их скоро свако вече, а крици које испуштају су језиви. Лисице су се толико одомаћиле да буквално прилазе људима и уопште се не плаше – испричала нам је житељка Топаловог брда Драгана В. - И ранијих година повремено смо виђали звери, али никада у овом броју и оволико често. Не знам шта се дешава...

На мети дивљих животиња било је неколико кокошињаца, где је у појединим домаћинствима страдала комплетна живина. Чачани кажу да не знају коме треба да се обрате, јер су, додају, позивали комуналну полицију, али им је речено да “то не спада у делокруг њиховог посла”. Многи су их упућивали на ловачка удружења.

- Годинама је присуство тих животиња за нас редовна појава, иако се налазимо на само три километра од центра града – рекла нам је мештанка Јездине, Милунка М. - Налазимо се на обронцима планине Јелице, многа домаћинства су напуштена, и сада су их населиле дивље животиње. Верујемо да су се можда пренамножиле, посебно, рецимо, код нас лисице и фазани. Срећом, ми имамо псе, па је наше двориште безбедно, нарочито од звери.

Фото: Приватна архива

 

Незвани гости посећивали су и мештане насеља Спомен парк, које је густо насељено и налази се недалеко од самог центра града. Поред птица грабљивица, овде су се одомаћили и разни гмизавци, почев од гуштера, па до змија отровница.

- Недавно сам поред саксија са цвећем наишла на змију. Била је шарена, многи који су је видели кажу да је отровница. Нисам марила за то, одмах сам је ухватила за реп и однела ван дворишта у зараслу башту. Нисам се плашила, јер сам размишљала о свом детету. Не дај Боже да га је ујела – казала нам је Милена И. из овог насеља.

Фото: Привтна архива

Ловци у Чачку истичу да су се дивље животиње, вероватно, у потрази за храном, превише приближиле човеку. Због забране лова ретких и заштићених животиња људи избегавају да их тамане, па су се оне буквално одомаћиле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)