ПОКЛОН ЕСТЕР БАЈЕР "АДЛИГАТУ": Једна од преживелих жртава холокауста даровала своју библиотеку и архиву

Д. Б. М.

27. 09. 2021. у 14:02

ЕСТЕР Бајер, Јеврејка рођена у логору Старо Сајмиште, једна је од ретких још увек живих жртава Холокауста, чија је породица угушена у "душегупки". Она је са Удружењем за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" потписала уговор о легату, у коме је њена библиотека и архива, укључујући оригиналне предратне фотографије њене породице, као и мноштво предмета из њеног стана, који говоре о Јеврејима у Србији.

ПОКЛОН ЕСТЕР БАЈЕР АДЛИГАТУ: Једна од преживелих жртава холокауста даровала своју библиотеку и архиву

Виктор Лазић

Када је њена мајка одведена у највећи немачки логор на европском југоистоку, што је Старо Сајмиште тада било, убрзо је услед лоших услова и стреса добила превремене трудове и у седмом месецу родила дете које је тада имало свега 900 грама. Више чланова породице, који су били са њом у заточеништву у том тренутку, били су свесни да новорођенче не може да преживи тешке логорске услове. Зато су се договорили да покушају да бебу прокријумчаре у торбама за хлеб, што им је и успело. Дете, које је тада било мање од векне хлеба, однето је у Звечанску. Дуго није имала свој креветац, већ је спавала у кутији за ципеле напуњеној ватом. Како су немачки окупатори редовно проверавали да ли се у дому скривају јеврејска деце, беби су дали српско име Олгица.

Није дуго прошло како је мала Олгица пронашла дом у сиротишту, а цела њена породица која је остала у логору - родитељи, бака и дека, стричеви - сви су угушени у "душегупки", током вожње до масовне гробнице у Јајинцима.

Тек после завршетка рата капетан речног брода Вилим Бајер, Олгичин деда са очеве стране, долази по њу. У знак сећања на мајку, Олгица ће после рата узети име Естер, а и када се удала задржала је презиме Бајер, као захвалност деди уз којег је одрасла.

- Поклони госпође Бајер свакако су један мост који нас спаја са сопственом прошлошћу, али и са једним народом који је био и остао важан део наше земље. Чуваћемо их са посебном пажњом у Адлигатовом Дому легата -  каже Виктор Лазић, председник "Адлигата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)