СЛАВИЦУ КОБНА ИГРА СУДБИНЕ ОДВЕЛА У СМРТ: У амбис је пала са уског превоја између висова

Б. Субашић

21. 09. 2021. у 09:33

НАЈОПАСНИЈА планинарска стаза на Дурмитору однела је у недељу живот београдске планинарке Славице Мирков (56) која је учествовала у успону на врхове Мали и Велики Међед.

СЛАВИЦУ КОБНА ИГРА СУДБИНЕ ОДВЕЛА У СМРТ: У амбис је пала са уског превоја између висова

Фото ГСС ЦГ

Како "Новости" сазнају, кобном игром судбине, због лоших временских услова у петак је отказана планинарска акција на Пештеру у којој је Славица намеравала да учествује, па се она брзо предомислила, спаковала и кренула са другом планинарском групом на Дурмитор.

Горска служба спасавања Црне Горе (ГСС ЦГ) је у недељу пре подне добила позив за помоћ, али када су спасиоци стигли до несрећне планинарке, она више није давала знакове живота.

У клубу "Азимут" из Београда, чији члан је била Славица Мирков имају само речи хвале за своју покојну колегиницу.

Фото ГСС ЦГ

Припадници ГСС ЦГ износе Славичино тело

- Дубоко смо потресени због наше Славице, коју ћемо памтити по доброти, она је имала осмех шерета и душу детета - потресено је рекао наш познати планинарски водич Влада Радивојевић из "Азимута". - Са Славицом сам био на многим акцијама и знам да је била врло дисциплинована. Више пута, када бих проценио да се налазимо пред изазовом превеликим за њу, саветовао сам да не ризикује и одустане, што је увек и без поговора прихватала. На планини, нажалост, никада не може све да се предвиди, некада ситнице одлучују о животу и смрти.

По незваничним информацијама, у амбис је пала са уског превоја између планинских висова, а као могући узрок несреће у планинарским круговима се наводе временски услови, јаки удари ветра и влажна подлога: мешавина камена и клизаве планинске траве. Славица је, како незванично сазнајемо, пала пошто је прошла опасни део стазе обезбеђен сајлама, на равном делу који се сматра безбеднијим. Ове информације, спасиоци ГСС ЦГ нису желели ни да потврде ни да оповргну, уз речи да се њихова улога завршила када су после неколико сати мучног пењања изнели тело планинарке из понора. Сада је случај у надлежности истражног судије који ће после окончања поступка дати званично саопштење. У Планинарском савезу Србије (ПСС) изражавају саучешће породици и пријатељима, а случај не желе да коментаришу пре резултата истраге.

Фото Фото ПД "Азимут"

Славица Мирков

- Стаза између Великог и Малог Међеда сматра се најопаснијом на Дурмитору - каже Зоран Контић, начелник Службе водича у ПСС. - Наша је препорука да на њу иду само искусни и психофизички спремни планинари и да пазе на метеоролошке услове. За то није довољно пратити прогнозу за период саме акције, већ и претходних дана. Генерално, са ове стазе нема лаког излаза ако вас затекне невреме или ако се деси повреда када стигнете до најопаснијег подручја. Постоји само избор да се сатима враћате назад или да сатима идете напред.

Фото ГСС ЦГ

У ПСС наглашавају да је планинарење све популарније, нарочито по високогорским "адреналинским" стазама, а да је трагедија на Дурмитору упозорење организаторима, водичима и планинарима, да безбедност мора да буде на првом месту.

- Планинари морају да буду одговорни према себи и да добро процене своје способности и припреме се, јер планинске стазе, нарочито високогорске, нису место за доказивање и надметање - упозорава Контић. - На одговорност позивамо и водиче и организаторе и упозоравамо их да пазе колико учесника воде на акције, јер се у великим групама људи понашају по правилу небезбедније него у мањим.

 

ОБАВЕЗНИ ШЛЕМ И ФЕРАТА-СЕТ

ПРЕЛАЗ између врхова Мали и Велики Међед захтева максималну концентрацију и спремност планинара, каже познати српски високогорац Драган Павловић Поп.

- Пре него што кренете на стазу, морате да се распитате о ризицима који на њој прете и припремите се за њих. На једном месту ова стаза дубоко понире готово вертикално, а на најизложенијим деловима уз њу су с разлогом постављене сигурносне сајле. Моја препорука је да онај ко мисли да иде оваквом стазом обавезно носи шлем и ферата-сет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)