ОСУЂЕНИЦИ ОПЕТ ПРАВЕ БЕТОНСКЕ БЛОКОВЕ! "Новости" у притворској јединици Окружног затвора у Новом Саду

Љ. Прерадовић

20. 09. 2021. у 19:01

ПО пријатном септембарском сунцу, у погону "Бетоњерке" у новосадском насељу Клиса, ради се "пуном паром".

ОСУЂЕНИЦИ ОПЕТ ПРАВЕ БЕТОНСКЕ БЛОКОВЕ! Новости у притворској јединици Окружног затвора у Новом Саду

Фото Н. Карлић

Слика коју затичемо на великом платоу приличи свакој фабрици, али ова је необична, јер је реч о Окружном затвору у Новом Саду, где је после деценију и по "паузе", у пуном капацитету поново покренута производња бетонске галантерије, по којој је ова установа некада била чувена у бившој Југославији, али и шире. Ту могу да раде само осуђеници.

Производња бетонских блокова, кугли, стубова, растер-плоча, а ускоро и бехатона, каже нам наш домаћин Бранислав Ђурђев, заменик управника новосадског Окружног затвора, зановљена је захваљујући финансијским средствима немачке невладине организације "Хелп", са којом Управа за извршење кривичних санкција успешно сарађује од 2014. године, на разним програмима ресоцијализације осуђеника.

Циљ је, како каже Ђурђев, да осуђенике науче дефицитарним занимањима, како би се што лакше запослили по истеку казне. Из тог разлога се у добијеним сертификатима нигде не наводи да су добијени за време издржавања затворске казне, нити они носе ознаку завода чиме се спречава њихова евентуална стигматизација. У плану су сертификоване обуке за пекаре, вариоце, узгој поврћа у пластеницима.

- Машина за прављене бетонске галантерије купљена је 2019, а план завода је да што у скорије време покрене сертификовану обуку осуђеника у овој грађевинској делатности - вели нам Ђурђев, истичући да за купце не брину, јер све што се ту произведе брзо се прода.

Бранислав Ђурђев, Фото Н. Карлић

Међу десетак радника у "бетоњерки" је и осуђеник Б. С. (22), који је већ три месеца у овом погону. До доласка у затвор никада се раније није бавио овим послом, али га је брзо савладао и намера му је да, када се нађе на слободи, настави.

- Пуно ми значи што сам радно ангажован, јер ћу научити занат, а уједно добијам и одређене заводске погодности - искрен је наш саговорник.

Радно је и у погону картонаже, за који је Управа за извршење кривичних санкција прошле године купила три нове машине, на којима се сада уместо 3.000 комада месечно, производе 10.000 комада.

Један од радника на новој машини, осуђеник Д. Т. (22) истиче да му радно ангажовање иза решетака психички много значи, а за посао се пријавио да би стекао радне навике, а за свој рад добија и накнаду.

Станари новосадског затвора, према речима нашег домаћина Ђурђева, ангажовани су и на другим пословима, на њиховој добровољној бази. Учествовали су и у реновирању комплетне управне зграде, свакодневно њих петнаестак.

На безбедност како запослених, тако и осуђеника, мотри се 24 сата из мониторинг центра, који је нова управа опремила савременим софтвером са 96 нових камера уз 26 постојећих.

Фото Н. Карлић

НАСЛИКАНИ МУРАЛИ

ЗИДОВИ новосадског затвора споља не указују да се иза људи налазе иза решетака. Целом дужином, па и сама велика метална капија, осликана је занимљивим мотивима, рад новосадских младих, већ искусних уметника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)