ХЕРОЈИ СПАСЛИ 26.512 ЖИВОТА: Сектор за ванредне ситуације, основан 2009, обележио свој Дан и славу

Е. В. Н

18. 09. 2021. у 08:33

ШИРОМ Србије, у Београду, Јагодини, Краљеву, Новом Саду, Кикинди, Пожаревцу, Зрењанину..., јуче су показним вежбама, пригодним свечаностима и уручењем признања и захвалница, обележени Дан и слава Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (СВС МУП).

ХЕРОЈИ СПАСЛИ 26.512 ЖИВОТА: Сектор за ванредне ситуације, основан 2009, обележио свој Дан и славу

Фото: Р. Шегрт

Иако основан 2009, овај сектор је увелико оправдао разлоге због којих је настао, али је истовремено стекао и велико поверење грађана због исказане стручности, храбрости и пожртвовања у условима великих пожара, елементарних непогода, дејстава опасних материја...

На централној свечаности, одржаној јуче у Београду, заслужнима су уручене захвалнице и признања. Министар Александар Вулин, којем је за допринос у развоју Сектора уручена златна плакета, поручио је да Србија може да се ослони на ватрогасце-спасиоце које одликују храброст, као и скромност иако свакодневно ризикујући своје животе чине велика дела.

Фото МУП

- Гледао сам вас у ватри, у води, и сваки пут видео да тамо где сте ви били, настану сигурност и ред, ствари почну да имају смисла. Видео сам вас у суочавању са људском несрећом, са оним што нико не жели да види, и ви ни тада нисте тражили награду или очекивали да вас посебно цене, поштују, воле. Скромност је врлина коју сам упознао код вас и бескрајно сам поносан што сам упознао људе који је носе - рекао је министар Вулин.

Он је подсетио и на ангажовање ватрогасаца-спасилаца током гашења пожара у Грчкој и Северној Македонији и навео да је име српских ватрогасаца допринело да се име Србије изговара са више поштовања и дивљења.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић истакао је да су ватрогасци-спасиоци срж оперативног дела Сектора, као и да су од оснивања 2009. године до данас ти хероји интервенисали 381.928 пута и спасли 26.512 људи:

- Ватрогасци-спасиоци у себи носе највредније људске особине: храброст, племенитост, хуманост и поверење у колегу који стоји поред њих. У ризичном и тешком послу који обављају ослањају се на знање, искуство, опрему и једни на друге.

Фото Танјуг

Чаушић је похвалио рад комплетног Сектора за ванредне ситуације и издвојио Управу за превентивну заштиту која је, како је рекао, у последњих годину дана обавила више од 6.607 инспекцијских надзора, као и Одељење за уништавање неексплодираних убојних средстава које је уништило и неутралисало 704 експлозивне направе.

Дан и слава СВС обележени су у Краљеву јуче чак на три места. На Тргу српских ратника у центру града, пред грађанима и много најмлађих Краљевчана, одржан је тактичко-технички збор припадника Ватрогасно-спасилачке јединице. У ОШ "Бранко Радичевић" у Витковцу одржана је вежба процедура у случају земљотреса током које су евакуисани ђаци из школе, а одржана је и вежба провере путева, евакуације и безбедности.

У седишту новосадске Ватрогасно-спасилачке бригаде најпре је сечен славски колач, а потом је на Тргу слободе малишанима из вртића, основцима нижих разреда, али и грађанима, представљен део опреме и возила које ватрогасци-спасиоци користе у послу. Најмлађима је подељен и приручник за понашање у ванредним ситуацијама, како би у најранијем узрасту научили како да заштите себе и породицу од последица ванредних ситуација.

Фото Г. Шљивић

Слично је било и у Зрењанину, где је показној вежби ватрогасаца присуствовало више стотина малишана из вртића и школа, а Дан и слава СВС први пут су обележени у Кикинди.Поводом свог дана, припадници Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу, обелоданили су да су од 1. јануара до средине септембра ове године учествовали у гашењу чак 546 пожара, а извели су и показну вежбу у дворишту ОШ "Доситеј Обрадовић".

ЗЛАТНА ПЛАКЕТА МИНИСТРУ ВУЛИНУ

НАЧЕЛНИК Сектора Лука Чаушић уручио је јуче министру Александру Вулину Златну плакету.

- Имали сте слуха и разумевања и то је резултирало највећим бројем објеката који се реновирају, пројектима за изградњу нових објеката, капиталних пројеката за куповину нових камиона и противпожарних хеликоптера, а новчане и неновчане награде које сте доделили ватрогасцима-спасиоцима показују да мислите о људима и да поштујете њихов рад - рекао је Чаушић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)