СВЕДОЧЕЊА ДЕЦЕ "ОЛУЈЕ": Представљен трејлер филма о најмлађим прогнаницима из Хрватске

М. Марковић

16. 09. 2021. у 09:37

ПОНЕЛИ су болна сећања и најстрашније слике из колоне прогнаних у "Олуји", почетком августа 1995.

СВЕДОЧЕЊА ДЕЦЕ ОЛУЈЕ: Представљен трејлер филма о најмлађим прогнаницима из Хрватске

Фото Архива

И данас их носе и о њима сведоче, као да су управо у том пакленом гротлу у коме је нестало њихово детињство. Они су сада зрели, у свом послу успешни људи. Издигли се изнад патње, потиснули је барем толико док траје прича како су се они, тада тако малени и недужни, суочили са њима необјашњивом неправдом. Питањима на која нису стизали одговори већ само јауци, сузе и стрепња да се никада неће вратити кућама које су иза њих гореле, а они морају некуд, а не знају куда.

О томе говори документарни дугометражни филм Лоуд продукције "Пут у непознато", чији је део приказан јуче у Кући Ђуре Јакшића у београдској Скадарлији. На потресне дане у лето, пре 26 година, у документрацу подсећају тадашња деца Ђурђица Поповић, Милан Јапалак, Иван Обрадовић, др Сергеј Мацура и Срђан Бабић.

- Циљ је да овај филм забележи, објективно и професионално, емотивно и искрено, животни пут деце из колоне - казала је Драгана Јуришић, продуцент.

- Уверени смо да ће овај значајан документ потврђене историјске вредности и аутентичности, дати трајни допринос историјском памћењу свих српских страдања, али и дизања из пепела.

Историчар др Милан Гулић, укључен, од почетка, у настајање филма, објаснио је зашто сада, после више од четврт века, овај важан филмски документ.

- Зато да се о страдању у "Олуји", посебно страдању деце, најболнијих жртава, не говори само када се обележава сећање на те дане прогона. А прогон траје, "Олуја" још дува у душама и наша је намера да се не заборави - рекао је Гулић.

ПОГРОМ У прихватном центру 1995., Фото Архива

Филм ће пред публику, највероватније, у новембру. Траје 50 минута и финансиран је новчаним даровима ентузијаста окупљених око овог пројекта. Дао је колико је ко могао, а највише - 10.000 динара - Београдска аутобуска станица.

- Институције културе, којима смо се обраћали, нису биле заинтересоване да помогну - речено је на представљању трејлера.

- Нама је важно да оставимо сведочење. Не само за ово време, већ и за будуће. За наше потомке. За њихове потомке.

ИЗДРЖЉИВИ, ВРЕДНИ И ОПТИМИСТИ

АКТЕРИ филма "Пут у непознато" су високообразовани млади људи, формирали су породице, укључени су у наше друштво, дају огроман допринос у својим струкама, пословним подухватима, науци, уметности и другим областима - навео је др Гулић.

- Ово је документ који пружа и ону, другу страну несреће која је погодила српски народ из Хрватске. Та друга страна показује какав потенцијал има наш народ. Колико су издржљиви, вредни и са каквим оптимизмом иду даље, упркос преживљеном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)