КАД ДОКТОР НАУКА ДЕЛИ ПРАВДУ КОШАРКАШИМА: Свестрани Славко Ракић (27) из Лазарева код Зрењанина успешан на свим пољима

Богољуб Грујић

01. 08. 2021. у 16:40

ОРЕОЛ ђака генерације у основној школи, Славко Ракић, успешно је наставио у зрењанинској гимназији, а онда и на Факултету техничких наука у Новом Саду, где је са просечном оценом 9,72 дипломирао 2017. године на смеру инжењерски менаџмент, да би онда након мастер студија, почетком јула ове године, после 33 месеца, окончао докторске студије са просечном оценом 10 и постао један од најмлађих доктора наука на ФТН, где је добио посао асистента.

КАД ДОКТОР НАУКА ДЕЛИ ПРАВДУ КОШАРКАШИМА: Свестрани Славко Ракић (27) из Лазарева код Зрењанина успешан на свим пољима

Фото Приватна архива

Упоредо са бриљантном каријером младог академског грађанина, градио је и спортску каријеру и постао веома успешан кошаркашки судија.

- У месту Лазарево, код Зрењанина где сам рођен и одрастао, почео сам да тренирам кошарку у матичном клубу Задругар, а касније наставио у зрењанинском Пролетеру - каже 27-годишњи Славко Ракић.

КАДА је 2011. године положио испит за кошаркашког судију, преломио је дечачке снове о успешној играчкој каријери и заменио их реалном путањом и упоредо са науком, напредује као судија на кошаркашким теренима.

Брзо је стекао звање регионалног, а од 2015. године је национални судија и већ пету сезону успешно обавља посао делиоца правде на кошаркашким теренима у Првој женској и Другој мушкој лиги Србије.

- "Титула" да сам један од ретких доктора наука у кошаркашком свету, свакако прија, али нисам испунио све амбиције и желим да још напредујем и усавршавам се - каже Ракић, који је понос спортског Лазарева, места које је изнедрило фудбалске асове попут Ненада Бјековића, Милана Шаровића, Деливоја Шаренца, Јове Симанића...

Од прошле године, Славко Ракић, који тренутно живи и ради у Новом Саду, обавља и функцију координатора службених лица Средњобанатског округа, под окриљем Кошаркашког савеза Војводине. Како искрено каже, највећа жеља му је да уз редован посао на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, ради са младим судијама, делегатима и службеним лицима на територији средњег Баната и помогне им да напредују у каријери.

Фото Приватна архива

ОСИМ бројних пријатеља, занимљивих путовања и невероватног животног искуства стеченог на теренима широм Србије, кошарка је Славку подарила изабраницу и животну сапутницу, кошаркашицу Пролетера, Драгану Радовић.

- Сродне смо душе, без кошарке не можемо и једном речју - уживамо у животу - поносно истиче доктор Ракић, како га, из пијетета, ословљавају колеге кошаркашке судије.

Када нема обавеза за катедром и на кошаркашком паркету, обожава да време проводи са породицом у родном Лазареву. Док лагодно ћаска са бројним пријатељима, не заборавља да истакне своје амбиције о наставку успешне акадамске каријере и звања професора на факултету, као и учешће у међународним и националним истраживачким пројектима.

ПУТОВАЊА И ИСТОРИЈА

КАО узоран студент, Славко је извесно време провео на истакнутим европским универзитетима у Милану, Грацу, Будимпешти... Обожава да путује и чита књиге из српске историје, велики је поштовалац историчара Владимира Ћоровића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)