ДЕЧАНЕ САД ЧУВАЈУ КОМШИЈЕ: Српску светињу однедавно обезбеђују и војници из Северне Македоније

Д. ЗЕЧЕВИЋ

29. 07. 2021. у 13:00

НА главној улици Дечана нема уобичајене гужве. Да ли због врућине или недавне афере око тровања водом тешко је установити.

ДЕЧАНЕ САД ЧУВАЈУ КОМШИЈЕ: Српску светињу однедавно обезбеђују и војници из Северне Македоније

Фото Д. Зечевић

Путем који води према манастиру готово да не пролазе возила, а на прилазном путу ка светињи у току су радови на проширењу и заштитном бедему. Испред првог пункта Кфора, неколико стотина метара од светиње, жардињере са цвећем, недавно постављене као својеврсне барикаде. Са леве стране пута оклопно возило, а са десне дрвени објекат у којем дежурају припадници мировне мисије. Неколико њихових возила је и на самом прилазном пункту.

- Дајте нам ваша документа и добићете прописницу за улазак у манастир. У порти и цркви има неколико посетилаца, али ви можете ући - каже нам на готово чистом српском језику војник Кфора, а по амблему-застави на рукаву униформе схватили смо да је из Северне Македоније.

Откључава нам гвоздену капију која води ка главном улазу у манастирско здање.

- Упркос свему посете су свакодневне, појединачне или организоване - каже нам један од монаха.

У манастирском конаку чија пространа тераса гледа на улаз у цркву, седе два Италијана дивећи се архитектури овог храма. Кроз порту иду момак и девојка у поодмаклој трудноћи.

Кажу да су из централне Србије и да су дошли да се помоле Светом краљу Стефану Дечанском за здраво потомство. У цркви крај кивота са моштима светитеља припадник међународне мисије у друштву девојке, преводиоца из Хрватске.

Фото Д. Зечевић

Недавна афера око тровања воде у Дечанима, на ситуацију у светињи где се монаштво бави свакодневним задужењима, како нам рекоше није утицала. Братија извршава свакодневна послушања, посетиоци обилазе светињу, а војници Кфора је обезбеђују.

- Овде људи долазе да потраже Божју благодат, да се помоле за здравље и снагу да издрже све што им предстоји у животу - каже нам један искушеник.

- Једноставно, чак и они који дођу више из радозналости и не знају ништа о манастиру, заинтересују се за његов историјат. У овој светињи која одише неком посебном божанском енергијом напајају се сви они жељни духовности и смирења од свакодневних проблема и недаћа.

У НАСЕЉУ ПРОБЛЕМ ОТПАДНЕ ВОДЕ

СРБИ из оближњег Гораждевца, најближе српске енклаве, којима је манастир стуб опстанка, испричали су нам да су, када је реч о недавном проблему око тровање воде у насељу Дечани, незванично сазнали да су отпадне воде и фекалије суштински проблем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)