ПРВА КРШТЕЊА ПОСЛЕ ЈЕДНОГ ВЕКА: Важан верски обред за малене Маринковиће, Лану и Огњена, обрадовао и житеље Штрбовца

Д. АЛИХОЏИЋ

28. 07. 2021. у 09:38

РАДОСТ на земљи и на небесима, радост анђела и радост мештана. После више од једног века чекања, на темељима Храма Вазнесења Господњег обављена су прва крштења, и то трогодишњег Огњена и четворогодишње Лане.

ПРВА КРШТЕЊА ПОСЛЕ ЈЕДНОГ ВЕКА: Важан верски обред за малене Маринковиће, Лану и Огњена, обрадовао и житеље Штрбовца

Фото: Приватна архива

Овако свештеник Душан Јанковић описује крштење малишана у селу Штрбовац код Бабушнице, на остацима храма из 12. века, у којем Свете службе, по речима мештана, није било неколико векова. Отац Душан зато каже да је то био догађај који враћа не само веру него и наду да се живот може вратити и у отписана села. У Штрбовцу сад живи 20 становника, али је последњих година обновљено чак 30 кућа.

Кристина и Немања Маринковић из Пожаревца одлучили су да децу крсте далеко од града у коме живе, али у селу одакле су њихови корени. Била је то прилика да се окупе рођаци али и сви они који су желели да присуствују догађају који је за овај крај готово историјски.

- Када смо сазнали да је дозвољена служба на темељима порушене цркве, нисмо се двоумили. Није било лако организовати се пре свега због лошег пута до села, али смо имали подршку свекрве и свекра. Они су се пре неколико година вратили да живе у Штрбовцу, који су напустили још као деца - прича нам Кристина.

Фото: Приватна архива

Мештани Штрбовца сведоче да је некада у овом селу живело и хиљаду становника и, према подацима из педесетих година прошлог века, годишње се рађало по 30 беба. Сада их се толико годишње роди у свих 36 заплањских села.

- Црква у којој смо крстили Лану и Огњена је из 12. века, била је једна од највећих у овом крају. Не знамо зашто је напуштена, али је извесно да су се Штрбовчани, сигурно више од века, крштавали и венчавали у цркви у оближњем Великом Крчимиру - вели отац Душан.

Мештани су сложни и да се црква обнови и већ се јавио добротвор који је спреман да уложи средства.

Фото: Приватна архива

ЗА ПУТ ЧЕКАЈУ ДОГОВОР ДВЕ ОПШТИНЕ

СЕЛО Штрбовац припада општини Бабушница, од које је удаљено 18 километара, али немају пут. Једино се може стићи теренским возилима, али из правца Гаџиног Хана. Срећом, Штрбовчани важе за сложну заједницу, па су успели да својим новцем поправе мост али и да прикупе 11.000 евра за обнову пута. Чека се само на договор две општине како ће то реализовати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)