СЈАЈНУ ИДЕЈУ ПРЕТОЧИО У БИЗНИС: Алекса из Накова применио све што је научио, решење нашао у љусци лешника

Рада Шегрт

25. 07. 2021. у 09:25

ЈОШ на другој години студија, Алекса Раца (23) дубоко је меморисао поруку са предавања својих професора да од сировине увек треба да се направи финални производ, па је почео да "мозга" шта би он могао да уради.

СЈАЈНУ ИДЕЈУ ПРЕТОЧИО У БИЗНИС: Алекса из Накова применио све што је научио, решење нашао у љусци лешника

Фото Р. Шегрт

Све што је научио на факултету донео је кући у Наково код Кикинде. Неколико година касније испоставило се да је решење "сакривено" у љусци лешника.

"Скрцкао" је воће са породичног имања, зубе није поломио већ му је додао мед и направио намаз, скоро јединствен на нашем тржишту.

СТУДИЈЕ приводи крају и врло је задовољан оним што је постигао. И професори су га добро оценили, па су га позвали да на једном стручном скупу презентује како је остварио своју идеју.

- Није ми било тешко да оца убедим да почнем да правим намаз од лешника које је он већ производио. Тако сам дошао до квалитетне сировине. Годину дана сам радио на томе како да добијем добар намаз. Назвао сам га "нутто", спакован у теглице има купце у Београду, Суботици, Зрењанину, Чачку, Крагујевцу. Добијамо само позитивне оцене - прича Алекса, студент завршне године агроекономије на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

ПАРТНЕРСТВО Алекса на очевој плантажи лешника, Фото Р. Шегрт

НАМАЗ од меда и лешника, потпуно природан, без икаквих других додатака, главни је Алексин производ. Осим њега има и путер и уље од лешника, којих је више на тржишту.

- Наш намаз је јединствен, јер садржи чак 40 одсто лешника и 60 одсто меда. Нема конзервансе ни било какве адитиве. Могу да га користе и деца и дијабетичари у мањој количини. Лешник је печен и веома ситно млевен, док се мед не подвргава никаквој обради.

Потпуно је природан. Бирамо га од познатих пчелара из нашег краја - објашњава Алекса.

ЈЕДНАКО као на намаз, поносан је и на квалитет лешника. Како и не би када сировину купује од оца Данила. Можда тај лешник не би био толико добар да плантажа истовремено не сведочи о скоро несвакидашњем партнерству четворице пријатеља. Баш то друштво је пре шест година на улазу у Наково засадило лешник који сада расте на 1.400 стабала и 2,5 хектара.

- Плантажу смо формирали нас четворица, јер смо желели да се, поред основног посла, бавимо још нечим. Ја сам економиста, други пријатељ је инжењер рударства, трећи је педагошког образовања, а четврти је завршио гимназију. Сви смо запослени, не живимо од лешника, али улажемо велики рад и труд у плантажу. Њих тројица су знатно млађи од мене, али партнерство нам одлично функционише. И ми смо, на неки начин почетници, јер лешник пун род даје у осмој, деветој години, тако да плодове великог рада још нисмо убрали - прича Данило Раца.

САН Производи из радионице студента завршне године агроекономије, Фото Р. Шегрт

ОТАЦ је поносан на сина. Највише због тога што знање са студија примењује на њиховом имању. Помоћ пружају и Алексина мајка, бака и млађи брат. Ипак, новчаници су, кажу, одвојени. А то је велика сатисфакицја.

- Његов новчаник је пунији него мој - додаје отац.

И Алекса је уложио много сати рада на очевој плантажи. Она на улазу у село привлачи пажњу јер је "као насликана". Власници су прихватили Алексину идеју да се одржава по систему "јалови угар".

- Воћњак није затравњен, већ се земља између стабала одржава машинама. Мана је што се после веће кише не може ући на плантажу због блата, али је лакше сакупљање лешника - објашњава Алекса Раца.

ПЛАНОВИ

- ЛЕП је осећај кад нешто сам урадиш. Кад идеја постане дело. А моје дело су намаз, али и име, етикета, изглед амбалаже. Жеља ми је да имам свој мали погон, да моји производи буду на рафовима супермаркета. На сваком департману на факултету чуо сам неко корисно мишљење - каже Алекса Раца.

НАКОВЧАНИ ЗАЧУЂЕНИ

НАКОВО је на самој граници са Румунијом где живе колонисти из Босанске Крајине. Раце су давно дошле из околине Босанског Грахова. Да неко тамо, у селу његових предака, каже да се из лешника цеди уље и још прави намаз, сигурно би се "чудом чудили".

- И Наковчани више прихватају намаз него уље. Верују у мед и лешнике - открива Алекса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)