КРЕАТИВНЕ ВЕЖБЕ ЗА БАРАТАЊЕ ОЛОВКОМ: Књига Иване Кобиларов из Змајева

Зоран Рајић

25. 07. 2021. у 08:26

КАКО се корони може супротставити креативношћу, показала је Ивана Кобиларов из Змајева, васпитачица у ПУ "Радосно детињство" у Новом Саду, која је прошлог пролећа, током ванредног стања због пандемије, смишљала активности за онлајн комуникацију са децом и родитељима, из чега је произашла њена збирка вежби за баратање оловком и способност писања, названа "Павле и његово коферче у свету графомоторике".

КРЕАТИВНЕ ВЕЖБЕ ЗА БАРАТАЊЕ ОЛОВКОМ: Књига Иване Кобиларов из Змајева

Фото КС Свилара

Књига је промовисана у Културној станици "Свилара" у Новом Саду, где је Ивана пре пандемије држала ликовне радионице за децу.

- У интернет комуникацији настојала сам да деци понудим нешто што ће их умирити, али и забавити у раду и учењу са родитељима. Одлучила сам се за моторику писања, која подразумева пажњу, оријентацију и усклађивање покрета, ума и опажања - наводи Ивана.

КЊИГА је, како каже, намењена деци од пет до осам година, јер је уочено да код неке деце постоје проблеми и кад пођу у школу.

- Збирка, на левим страницама, садржи 18 едукативних прича, кроз које је описан поступак за извођење вежби, које деца решавају на празним десним страницама. Врло је битно да се вежбе раде поступно, пратећи њихов редослед у књизи. Децу не треба форсирати, него им допустити да сваку вежбу ураде из неколико пута, онолико колико траје њихово интересовање - саветује Ивана.

ПРОМОЦИЈА Ивана Кобиларов, Фото КС Свилара

ОНА је самостални издавач свог ауторског дела, које су додатно привлачним учиниле илустрације Младена Ољаче.

- Збирка учи децу како се отвара књига и листају странице, да се пише слева надесно и да се мора водити рачуна о размаку. Помаже им и да вежбају покрете руку, шаке и прстију и њихову координацију при писању - напомиње ауторка.

Ивана до промоције није хтела да открије ко је Павле из наслова књиге. На промоцији је представила Павла, дечака са креативне радионице у КС "Свилара".

- То је вредан, бистар и знатижељан дечко, који се истицао у групи. Пожелела сам да јунак књиге понесе његове лепе особине - објаснила је Ивана.

ВЕЖБЕ Постепено овладавање писањем, Фото КС Свилара

НАСТАВАК ПАВЛОВИХ АВАНТУРА

ВАСПИТАЧИЦА Ивана Кобиларов, која каже да је заљубљена у свој посао, спрема рукопис за другу књигу, чији ће наслов бити "Павле у свету логичких задатака". Планира и да за посебан рад са децом отвори "Павлов кутак".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)