БАКА ИЛЕНКА ПРЕГАЗИЛА ВЕК: Станарка борског дома за старе недавно прославила јубиларни стоти рођендан у друштву нових пријатеља

Ј. Д.

23. 07. 2021. у 11:40

СВИ смо некада неком пожелели да живи сто година, али се та жеља остварује само реткима. Велики јубилеј недавно се славио у дому за старе надомак Бора где је бака Иленка Карабашевић на торти угасила стотину свећица.

БАКА ИЛЕНКА ПРЕГАЗИЛА ВЕК: Станарка борског дома за старе недавно прославила јубиларни стоти рођендан у друштву нових пријатеља

Фото Приватна архива

Јубиларни рођендан времешна старица је дочекала уз песму и славље, неизоставну слављеничку торту, са све круном на глави, као права краљица.

- Све су ми се жеље испуниле, шта да пожелим у овим годинама осим да поживим још, па колико да Бог - кроз осмех прича Иленка, слављеница коју осим круне на глави за јубиларни стоти рођендан и даље краси ведар дух.

- Осмех је најбитнији, јер када имате осмех на лицу са животом ћете се лакше носити.

Иленка је родом из борског села Злот, где је од ране младости радила све послове који су уобичајени на селу. Трудила се и никада није одустајала. У дому за старе борави две године, добро се слаже са осталим корисницима и каже да је међу њима стекла и праве пријатеље.

Фото Приватна архива

То је највећа подршка у њеним годинама које носе и тешке тренутке.

- Није увек све потаман, ужелим се, па бих да одем и кући, али имам овде пријатеље, деца ме обилазе и тако проводимо дане - додаје слављеница.

- Битно ми је да ако их не видим, барем их чујем, а време проводим са пријатељима и дан брзо прође.

У Дому за старе "Вила Катарина" у Бору борави 50 корисника који имају пуну здравствену негу, здраве оброке, у складу са потребама и могућностима и остале активности. Обележе сваки рођендан корисника, али је овај Иленкин јубиларни, прослављен мало свечаније. Осим слављеничке, чуле су се и изворне нумере, које су у глас заједно певали запослени у овој установи и остали корисници.

- Сваки живот је прича за себе, свако бије своје битке, али је савет жене која је доживела стоту, злата вредан јер је искуство најбољи учитељ - каже Зорана Беатовић, психолог и радни терапеут у борском дому.

- Зато треба послушати бака Иленку рад, љубав, деца и осмех, то је рецепт за дуг и срећан живот.

У СРБИЈИ ОКО 150 СТОГОДИШЊАКА

БРОЈ стогодишњака у свету достигао је рекордни ниво. Подаци говоре да се списак оних који су навршили 100 година повећао 2019. на 533.000, што значи да се бројка од почетка века скоро учетворостручила.

Наш Републички завод за статистику не води евиденцију о броју стогодишњака, односно подаци којима они располажу односе се на популацију свих старијих од 85 година. Процене, међутим, говоре да у Србији живи око 150 људи који су рођени пре једног века, а 126.166 људи има 85 и више лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)