ГАЈЕ ОРГАНСКУ ХРАНУ ЗА ДЕЦУ ОБОЛЕЛУ ОД РАКА: Јединствени хуманитарни и пољопривредни пројекат у селу Ваљевска Каменица

Б. ПУЗОВИЋ

20. 07. 2021. у 10:42

У СЕЛУ Ваљевска Каменица постоји јединствена башта у Србији, у којој буја - хуманост.

ГАЈЕ ОРГАНСКУ ХРАНУ ЗА ДЕЦУ ОБОЛЕЛУ ОД РАКА: Јединствени хуманитарни и пољопривредни пројекат у селу Ваљевска Каменица

Фото Башта може свашта

Све што у тој башти роди, воће и поврће произведено потпуно природно, без трунке хемије, донира се деци оболелој од малигних болести.

Најквалитетније свеже воће и поврће: парадајз, краставац, паприка, тиквица, бундева, батат, броколи, цвекла, шаргарепа, купус, диња, лубеница, зачинско биље... намењено је, потпуно бесплатно, за снабдевање родитељских кућа у којима бораве деца оболела од рака, под окриљем Националног удружења родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР). Врт на 50 ари нетакнуте земље, део је пољопривредног газдинства "Органела" и Удружења "Башта може свашта".

- Од припреме земљишта, садње, обраде, неговања и убирања плодова, ове намирнице третирају се искључиво природом, пажњом и љубављу - каже Дарко Шијакинић, председник Управног одбора Удружења.

- Управо такве, стизаће до малих суперхероја, који воде најважније животне битке. Сваком хероју некад је потребно мало додатне снаге и тајних супермоћи, па желимо да и на овај начин будемо њихов ослонац. Желимо да свако дете за време лечења од малигних болести има доступне најздравије органске намирнице, које су чиста моћ и дар природе.

На газдинству је у току и двонедељни волонтерски камп, организован у сарадњи са Младим истраживачима Србије. Волонтери раде у башти, постављају системе за наводњавање, обављају уобичајене сеоске послове.

- Студирам екологију, а у камп сам дошла да своје време и енергију уложим у нешто добро - каже Надица Божанић (20) из Земуна.

- Допао ми се повод целе акције. Примером и залагањем желим да допринесем победи малих суперхероја.

Планирана су, ове године, још два кампа. Студенткиња грађевине из Смедерева Милица Савић (27), одмах се, вели пријавила, а Земунка Маријана Дамљанац (25), будући инжењер пољопривреде, није се двоумила у жељи да допринесе овој хуманој идеји.

- До успеха се лакше долази када смо заједно - каже Милош Матић (29), психолог из Неготина. - Верујем да свачији мали допринос може много да промени набоље, да мали суперхероји победе у својим великим биткама.

Фото Башта може свашта

До сада, газдинство је за ову акцију бесплатно уступило своје земљиште, радну снагу, саднице... Удружење "Башта може свашта" основали су пријатељи Павле Ђорђевић (30), дипломирани инжењер пољопривреде, Теодора Тасић (28), архитекта, и Дарко Шијакинић (27), струковни менаџер гастрономије.

ВОЛОНТЕРИ Студенти уче све тајне узгоја здраве хране, Фото Башта може свашта

- Пре више од деценије и по, имао сам леукемију коју сам уз помоћ лекара успео да пребродим - каже Дарко.

- Отада знам шта за излечење значи здрава, непрскана храна и живо се сећам како је тешко било до ње доћи. Прво сам волонтирао у НУРДОР, а онда сам се упознао са Павлом и Теодором, почео да радим на газдинству, створена је башта која може свашта, прва у Србији са наменом да помаже најмлађима који се лече од рака, да они који воде своје велике битке знају да нису сами.

ПОМОЋ

ДОНАЦИЈЕ за кампању "Обезбедимо здраву храну деци која се лече од рака и бораве у НУРДОР кућама", могу да се уплате на рачун 160-6000001124163-56. Прималац је Удружење "Башта може свашта", Цара Душана 262ц, Земун, 11080 Београд.

Удружени остварују све идеје

- ИНФРАСТРУКТУРА на имању иако стара готово два века поносно одолева времену. Ипак, потребна су улагања да би производња у супербашти могла несметано да се одвија - каже Дарко Шијакинић.

- Потребно је ограђивање земљишта, крчење пута и пролаза, обезбеђивање система за наводњавање, механизација, саднице, инфраструктура око саме баште... Наша идеја ће, а то је најважније, постати стварност, ако се сви удружимо и дамо свој мали допринос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)