СПАСИОЦИ НА ЧЕТИРИ НОГЕ: При и Мери нови чланови Горске службе (ФОТО+ВИДЕО)

Д.А.

15. 07. 2021. у 18:07

ХОЛАНСКИ овчар При и мешанац белгијског и немачког овчара Мери нови су чланови Горске службе спасавања (ГСС).

СПАСИОЦИ НА ЧЕТИРИ НОГЕ: При и Мери нови чланови Горске службе (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: ГСС

У некој од будућих акција спасавања и потраге за несталим особама учествоваће и ови пси. Њихова обука траје непрестано, али су процене да када буду имали око две године моћи ће самостално да учествују у претрази.

- При и Мери имају веома добру генетику, и ми као служба смо веома срећни што су сада са нама. На тренинзима увек гледамо да им променимо и терене и окружења, како би били што боље припремљени за сваку акцију претраге за несталима. На пример, важно је да током тренинга имају претраге и у шуми и у рушевинама, како би брзо могли да се прилагоде свим непредвиђеним ситуацијама које се спасиоцима Горске службе спасавања дешавају на терену - рекао је Петар Плужников, водич паса у Горској служби спасавања.

Горска служба спасавања Србије добровољна је и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима. Спасити људски живот, помоћи човеку у невољи, основни је задатак ове службе.

ГСС Србије су 1952. године основали искусни алпинисти Планинарског савеза Србије, док данас службу сачињава око 250 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци и скијаши. У својим редовима служба има лекаре, докторе наука, инжењере, припаднике војске, специјалних јединица полиције, студенте...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)