ЗА МАЛУ ЈАЊУ ПЕШАЧЕ 230 КМ: Хуманитарна мисија за лечење трогодишње крагујевчанке

С. БАБОВИЋ

12. 07. 2021. у 06:10

САВА Стојановић (26) из Крагујевца, отац трогодишње Јање, оболеле од ретког Јубертовог синдрома, и хуманитарац Дамил Ерац (36) из Ушћа код Краљева, кренули су у акцији пешачења дугу 230 километара током које сакупљају новац за лечење.

ЗА МАЛУ ЈАЊУ ПЕШАЧЕ 230 КМ: Хуманитарна мисија за лечење трогодишње крагујевчанке

Фото С. Бабовић

До јуче незнанцима, а данас најбољим пријатељима, требало је два дана да из Крагујевца пешке, носећи кутију за добротворне прилоге стигну овог викенда у Крушевац.

План да се препешачи 230 километара све је извеснији, а циљ јасан: обезбеђивање средстава за даљу редовну терапију у Новом Саду, али и напредну дијагностику за малу Крагујевчанку у Турској. И тај циљ, уверавају нас преуморни, али насмејани пријатељи, све је достижнији.

Иако није ни познавао Стојановиће, Дамил Ерац је од 14. до 19. јуна путујући пешке кроз Тополу, Аранђеловац, Лазаревац, Уб, Обреновац све до Храма Светог Саве у Београду, успео да мотивише људе добре воље да уплате око 2.000 евра.

Фото Архива

У новој, пешачкој мисији, која траје последњих пет дана, придружио се и Јањин тата. Од Крагујевца до Врњачке Бање двојац је превалио паклена 74 километра на температурама које се нису спуштале испод 40 степени. У Врњачкој Бањи задржали су се један дан како би кутија за сакупљање добровољних прилога дошла до што више људи. Потом су још око 40 километара превалили преко Трстеника и Стопање до Крушевца.

- Моја деца су поносна, многи подржавају ово што радим и нећу стати све док за Јању не обезбедимо све што је потребно како би имала здраво и срећно детињство - прича, за "Новости", Дамил Ерац. - Никада нисам раније учествовао у неким хуманитарним акцијама, а када сам о Јањи прочитао апел на друштвеним мрежама, само сам решио да кренем. И од тада се нисам зауставио. Нисам у ситуацији да финансијски помогнем, али могу бар овако да покушам да анимирам људе, да буду хумани.

Сава се сећа тренутка када му се јавио Дамил речима да ће кренути да пешачи за његову ћерку. Сведочи да су и супруга Тамара и он били затечени. Племенитих срца, отворених да помогну је било и раније, али да неко крене на непознат пут због непознатог детета - није.

- И једноставно, решио сам да се придружим, и да на тај начин скренем пажњу и родитељима друге деце са потешкоћама да и сами буду активни - каже Јањин тата. - Постали смо пријатељи за цео живот!

ЛЕЧЕЊЕ Јања Стојановић

Фото Архива

Да једног дана и Јања буде одважан пешак потребна је велика подршка хуманих људи. Само редовна физикална терапија коју девојчица има у два приватна центра у Новом Саду, и то на два до три месеца, износи 4.500 евра. Терапија, са модерном дијагностиком, како би се детаљније испитало здравствено стање мале јунакиње из Крагујевца кошта 30.000 евра.

Стојановићи се надају да ће њихова ћерка бити и кандидат за трансплантацију неурона у Пекингу. Они се, поручују, неће предати, све док постоји и најмања шанса да њихово дете прохода.

- За само 10 месеци редовних вежби, уз будно око стручњака, постигли смо много. Од детета које је само лежало као биљка, скоро непомично, наша Јања сада може и да самостално седи, наравно, не дуго, али све је јача - сведочи Сава.

- Пут до праве дијагнозе није био лак, тако да сада покушавамо да надокнадимо и изгубљено време. Јања прати свог брата погледом, одазива се на име. Још увек не говори због слабих вратних мишића, али вежба са дефектологом, логопедом. Надамо се да ће се све добро завршити. Сад смо у фази да је учимо да пузи. Биће потребно доста времена, али не предајемо се.

Јубертов синдром врло је редак поремећај. Неразвијеност малог мозгла и можданог стабла, код Јање прати и то што има по шест прстића на рукама и ногама и птозу десног капка. Ипак, то је дете које се смеје. Тај осмех помаже и Сави и Дамилу да настављају да пешаче.

Кутија за добровољне прилоге од јуче је у Параћину и у Ћуприји. План је да понедељак проведу у Јагодини, а потом, назад за Крагујевац. Дамил се нада да ће наставити и мисију ван граница Србије. За малу Јању, поручује, пешачиће до краја света.

ПОМОЋ ЗА ПРВЕ КОРАКЕ

АКЦИЈУ за "Јањине прве кораке" могуће је подржати слањем СМС поруке 767 на број 3030, а из Швајцарске са поруком human767на број 455. Отворени су и рачуни за директне уплате, динарски:160-6000000006103-73, односно девизни :00-540-0004327.6, IBAN:RS35160005400004327655, SWIFT/BIC:DBDBRSBG.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)