ДЕДИН СТАН ПРЕТВОРИО У СТУДИО: Слободан Михаиловић, војни картограф у пензији, љубав према фотографији пренео на унука Андреја

Ј. ДИНЧИЋ

09. 07. 2021. у 11:28

"КАКАВ деда такав унук" назив је култног филма из серијала "Луде године", који у случају Слободана Михаиловића (88) и његовог потомка Андреја има мало другачији сценарио.

ДЕДИН СТАН ПРЕТВОРИО У СТУДИО: Слободан Михаиловић, војни картограф у пензији, љубав према фотографији пренео на унука Андреја

Фото Приватна архива

Радња њиховог филма везана је за фото-апарат и љубав према фотографији коју је деда Слободан успео да пренесе на свог унука.

Свој радни век, времешни пензионер провео је као војни картограф, волео је фотографију, звук апарата, развијање слика, а прву љубав поделио је и са својим наследником. Уз декине савете, сугестије и критике, унук је пекао занат и успео да се искали.

Недавно је Андреј испунио и свој дечачки сан и отворио свој први фото-студио и то баш у стану у којем је његов деда живео, а он проводио детињство. Слободан који је данас нарушеног здравља, а и ноге га полако издају, успео је да без помоћи ушета у унуков студио.

- Последња година била је веома тешка за нас, због целе ситуације са короном, посете у дому су биле забрањене и нисам успевао да их виђам често - прича Слободан.

- Долазили су кришом на прозорче, само да ми махну и да ме поздраве, тада сам дао обећање да ће ми први излазак из дома бити да одем до студија и попијем кафу са унуком.

Са завршетком радова, уједно су попуштале мере, па је тако недавно Слободан смогао снаге и посетио потомка.

- Ноге ме полако издају, па су ме колицима довезли до лифта, међутим, као стари војник нашао сам снаге да ушетам у свој некадашњи стан, данас савршено направљен атеље - додаје дека Слободан.

- То је један од најемотивнијих тренутака, али и свакако најсрећнијих дана у нашем претходном периоду.

Наш саговорник се присећа да је своју прву лабораторију направио од малог тоалета у стану.

Дешавало се да увече уђе у свој кутак и не изађе до ујутро. Само он и фотографије. А фотографисао је све и свакога, пријатеље, родбину, породичне прославе и весеља. Свој рад готово никада није наплаћивао, него је узимао само толико да покрије утрошен материјал.

Свакако најпоноснији је био на Андрејеву прву самосталну изложбу која је уследила после неколико групних, а којима је поносни дека увек присуствовао.

- Интересовање за фотографију показивао сам још од малена, али се прва већа заинтересованост појавила када је једног дана дека из ормана извукао велику стару кожну торбу која је била пуна аналогних апарата - сећа се Андреј.

- Потпуно су ме фасцинирали, а на поклон сам наравно добио један, одмах купио филм и цело лето сликао аналогне фотографије.

После тога уследиле су дигиталне фотографије, бројне групне изложбе на којима је Андреј учествовао, а касније и самосталне.

Фото Приватна архива

ПОКУПИО ЛАЈКОВЕ НА "ИНСТАГРАМУ"

ТОКОМ реновирања стана, који је сада постао прави студио, Андреј је сваки корак у обнови делио са својим пратиоцима на "Инстаграму". Тако је након завршених радова, окачио снимак и фотографију са деком Слободаном, а овај емотивни тренутак побрао је многе лајкове на његовом профилу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)