БАШТИНА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА: У галерији РТС, сутра се отвара изложба о српском племићу, оснивачу руске спољне тајне службе

Б. СУБАШИЋ

07. 07. 2021. у 13:11

ПРВУ православну цркву у Пекингу подигао је у 18. веку Србин, гроф Сава Владиславић Рагузински, племић и тајни саветник руског цара Петра Великог, царице Јекатерине и цара Петра Другог.

БАШТИНА ГРОФА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА: У галерији РТС, сутра се отвара изложба о српском племићу, оснивачу руске спољне тајне службе

Фото Архива

Изузетна личност и српске и руске историје. Када је добио изузетан задатак да разграничи руско и кинеско царство, гроф Сава је у пртљагу понео делове храма и иконостас који су склопљени на лицу места.

Оригинални пројекат те цркве, уз многа друга сведочанства о Сави Владиславићу, племићу и оснивачу руске Спољне тајне службе, моћи ће премијерно да се види од 8. јула до 10. септембра у Галерији РТС у Београду. Аутор изложбе је Национална библиотека Бурјатије, а коаутор Бранко Вукомановић, далеки потомак Србина који је у удаљеној руској републици познатији него у Србији.

Владиславић је током процеса разграничавања Русије и Кине, у данашњој републици Бурјатији, основао погранични град Троицкосавск, назван у част Светог Саве српског. Мала варош је убрзо постала главни комуникациони и трговински канал са центаралном Азијом.

После Октобарске револуције име града је промењено у Кјахта, али Сава није заборављен, напротив.

- Када сам први пут отишао у Кјахту открио сам да је гроф Рагузински тамо култна личност, оснивач града. За њега дословно сви знају, од најмлађих до најстаријих - каже Бранко Вукомановић.

- Најинтересантније је било са локалним уметником. Он ми је показао мозаик на коме је приказао ликове председника Путина и грофа Саве. Питао сам га какве везе они имају, он је уздахнуо због мог незнања и показао на Путина: "Ово је обавештајац", а затим на Саву: "Ово је оснивач обавештајне службе". Тако сам сазнао да је Путин радио у истој тајној служби коју је основао мој предак Сава. Питао сам уметника да ли хоће да каже да без Саве Србина не би било Путина, а он се само насмејао.

Фото Архива

Вукомановић уз осмех прича како је поставље велики споменик  Саве Владиславића у Кјахти. Српски донатори су понудили бисту каква је постављена у Шлисељбургу, крај Санкт Петербурга, на месту где је Сава представљен цару Петру Великом. Домаћини су већали и љубазно одбили.

- Домаћини су објаснили: "Не може гроф Сава у Кјахти, Троицкосавску, да има тако мали споменик!" Одмах су одредили место где ће поставити свој монумент и означили га великом месинганом плочом с натписом: "Овде ће стајати споменик грофу Сави Владиславићу Рагузинском." Када сам дошао следећи пут, на том месту је стајао масивни постамент и на њему Савина фигура висока седам метара!

Оригинал Пројекат православне цркве у Пекингу, Фото Архива

 

ПОСВЕТА ВЛАДИМИРУ ДАВИДОВИЋУ

ЗАХВАЉУЈУЋИ руском Министарству иностраних послова, Народној библиотеци републике Бурјатије, челним људима града Кјахте, Савету за ликовно стваралаштво РТС и Служби баштина и културној продукцији РТС, у Београду ће премијерно бити изложена изузетна, а непозната баштина грофа Саве Владиславића, најмоћнијег Србина 17. века. Изложба је посвећена покојном Владимиру Давидовићу, великом ерудити који се истрајно борио да лик грофа Саве врати у српско национално памћење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)