ОПЕТ ЈЕ ЦВЕТАЛА ТИСА: Код Кањиже људи уживали у природном феномену који се дешава само на три места у свету

Танјуг

27. 06. 2021. у 00:47

НЕШТО после 18 часова на Тиси поред Кањиже окупљени су сведочили још једном цветењу Тисе, природном феномену који се дешава на свега три локације на читавом свету - и то управо на Тиси код Кањиже, те Новог Бечеја, као и на реци Хоанхо у Кини.

ОПЕТ ЈЕ ЦВЕТАЛА ТИСА: Код Кањиже људи уживали у природном феномену који се дешава само на три места у свету

Фото: Принтксрин јутјуб

Инсект који се зове Тиски цвет живи у муљу реке и када јединке доспеју у трећу годину живота, тада излазе на површину како би се ројиле, а након кратког љубавног плеса, оне завршавају свој животни век. Током волшебног лета на површини воде, стварају се слике које одузимају дах.

Иако је немогуће знати много унапред када ће се десити тај природни феномен, они који често бораве на Тиси, у првом реду чамџије и рибари, први су који препознају моменат када ће цветати Тиса.

Капетан брода који плови Тисом Чаба Шарњаи у изјави за Тањуг казао је да се сваке године све више и више инсеката роји изнад Тисе, као и да томе доприноси чиста вода у Тиси надомак Кањиже, а он је и ове године проверавао на старомодан начин када ће инсекти да изађу из муља.

"Извадимо муљ и гледамо каква је боја ларви. Ако је жута, а не бела или сива, онда је потребно да прођу још само дан или два и уследиће ројење. Тако је и било", објаснио је Шарњаи, који додаје да муљ узима ашовом и да онда процењује на мањим узорцима број ларви.

Управо овај природни феномен годинама уназад привлачи бројне туристе из читаве Србије, али и земаља региона право у Кањижу.

Члан Општинског већа Кањиже задужен за туризам Жомбор Ујвари казао је у изјави за Тањуг да та општина има срећу што је цветање Тисе баш у њиховом месту најатрактивније.

"Природни услови за цветање Тисе су овде најбољи, а река Тиса је један од наших бисера. Читава обала је сређена и грађани уживају у садржајима, на чијим развојима ми већ годинама радимо", истакао је Ујвари, додавши да га радује што из године у годину цветање Тисе обилази све већи број гостију Кањиже.

Тиски цвет, који три године живи у муљу, излазиће на површину воде и у наредна два или три дана да би продужио своју врсту, али и одмах скончао, док ће иза њих на реци остајати цветови, као призор који очевице никада не оставља равнодушним.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)