ЈАДОВНО И ПАГ - ПРЕТЕЧЕ ЈАСЕНОВЦА: Настрадали никада нису ексхумирани, пребројани и достојно сахрањени

Б. Субашић

25. 06. 2021. у 10:27

ЈАДОВНО на Велебиту и Слана на Пагу су били логори смрти оформљени искључиво да би у њих са целог простора НДХ били довођени припадници народа за које је та квислиншка творевина осмислила, испланирала и спроводила програм истребљења.

ЈАДОВНО И ПАГ - ПРЕТЕЧЕ ЈАСЕНОВЦА: Настрадали никада нису ексхумирани, пребројани и достојно сахрањени

Фото Танјуг

За тај програм истребљења није био потребан повод ни критика режима. Ни отпора режиму. Ни побуне против њега. Било је довољно да сте били Србин, Јеврејин или антифашиста.

Ово је јуче на обележавању Дана сећања на Јадовно 1941, рекао Веран Матић, специјални изасланик председника Србије за решавање питања несталих са Републиком Хрватском. Нагласио је и да, без обзира на број убијених, чињеница да су страдали само зато што су били Срби, Јевреји или антифашисти не сме никада бити заборављена:

- Оваква идеја државе и први циљеви њене власти не сме никада престати да буде довољно осуђивана. Сигуран сам да трајној осуди страхоте и моралном осећају отпора било према искуству такве државе, било према њеном опрадавању или заговарању, треба дограђивати политику историјског помирења.

Фото Танјуг

Ове године се навршава 80 година од страдања најмање 38.000 жртава система логора Госпић - Јадовно - Паг, међу којима су већина били Срби. Администрација геноцида била је спремна већ у Краљевини Југославији и само дан по проглашењу НДХ, 11. априла 1941. почео је да ради систем логора смрти Госпић - Јадовно - Паг за истребљење "народа ван закона": Срба и Јевреја.

Фото Танјуг

- Зна се на основу какве државне идеје и којих закона је успостављена НДХ: расно, верски, етнички, језички и културно чиста држава са Законском одредбом за одбрану народа и државе, Законском одредбом о забрани ћирилице, Законском одредбом о хрватском језику, о његовој чистоћи и о правопису, Законском одредбом о заштити аријске крви и части хрватског народа, Законском одредбом о расној припадности, Законском одредбом о заштити народне и аријске културе хрватског народа - подсетио је Милорад Пуповац, председник Српског националног вијећа у Хрватској. - Они који ово поричу, не поричу на основу знања већ неретко на основу пропаганде какву су практиковали усташе и НДХ. Они који прећуткују чине то због тога што тако свесно или несвесно учествују у изградњи политике заборава.

Јадовно је било логор под ведрим небом у шумској дивљини. Заточенике су усташе у групама изводиле и мучиле над дубоким крашким јамама, у које су их затим бацали и мртве и живе. О систему логора владала је завера ћутања, па жртве никада нису ексхумиране, пребројане и достојно сахрањене.

НЕГИРАЊЕ ЗЛОЧИНА И ГЕНОЦИДА

Чињеницу да СФРЈ као држава, којој је то била света дужност, није извршила своју обавезу документованог и истинског утврђивања броја свих људских губитака у Другом светском рату, тако и свих жртава рата и геноцида, са именом и презименом, искористили су фалсификатори истине. Из ћутње о геноциду су израсла настојања да се постојање масовних злочина и сасвим негира - записао је 1990. др Ђуро Затезало, који је живот посветио истраживању Јадовна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)