ВЕРНИ СВЕДОЦИ ТИТОВОГ ВРЕМЕНА: Драгољуб Куцљак (67) из Параћина сакупио 44.000 значака, све са територије некадашње СФРЈ

З. РАШИЋ

14. 06. 2021. у 17:55

БИВШИ цементарски радник, сада пензионер, Драгољуб Куцљак (67) из Параћина, сакупља значке различитог квалитета, облика и величине, а за педесет година прешао је занимљив пут од дечачког хобија до страственог колекционара. Било је и периода када су значке биле у "запећку", али се данас дружи са њима безмало по цели дан.

ВЕРНИ СВЕДОЦИ ТИТОВОГ ВРЕМЕНА: Драгољуб Куцљак (67) из Параћина сакупио 44.000 значака, све са територије некадашње СФРЈ

Драгољуб Куцљак са делом своје колекције / Фото З. Рашић

Повезао се на интернету са истомишљеницима и почео да размењује дупликате, тако да у његовим албумима скоро да нема два иста примерка. А највише их је - из Титовог времена.

Сваки средњошколац седамдесетих година прошлог века куповао је током екскурзија украсе или значке. Са тих путовања то су били најдражи сувенири, па ни Драгољуб није био мимо света. Данас значке не могу нигде да се купе у радњама и киосцима, а са путовања се доносе магнети.

- У то време брат ми је дошао из војске и донео стотину комада значака па сам направио свој први албум. Временом ми је то постало пасија. Сортирам их у албуме. Великих имам деветнаест, у сваком је око седам стотина комада, док у 26 малих пакујем округле и правоугаоне, ситне примерке. Нисам скоро пребројавао, али их имам око 44.000. Све значке су различите, јер дупликате одмах мењам или продајем - прича овај необичан саговорник "Новости".

Значке су верни сведоци свог времена, а Драгољуб их пакује тематски. Од спортских свих врста, преко привредних - које говоре о моћи предузећа из времена Титове Југославије, до ловачких, планинарских, акцијашких... Има и значака које су грбови градова. Скоро све су са територије некадашње СФРЈ. Неке је добијао на поклон, појединачно или целе албуме, а већину купио.

Фото З. Рашић

Куцљак каже да му је најомиљенија значка ударничка, она коју је стекао као учесник радне акције. Било је то 1976. године. Најлепше време. Са акцијашима је тада мењао ток Нишаве, градио ново корито. Од локалних мотива, поседује различите серије штофарских, цементашких и значака Српске фабрике стакла. А ту је и некад моћна друштвена фабрика "Будућност".

- И кафане су некада имале своје значке, па и Општина која је мењала грбове и боје. Данас такав сувенир не може нигде више да се купи, нико их не прави. Набављају се само од колекционара. А некад су највећи произвођачи значака били "Иком" у Загребу и "Аеро" у Цељу. Правили су емајлиране примерке скоро дупло скупље него обичне - каже Куцљак.

Набрајајући колеге са истом пасијом, Драгољуб закључује да се сви срећу на интернету на једном веб-сајту, где настоје да увећају своје колекционарско благо.

Фото З. Рашић

НОСТАЛГИЈА

ПОСЛЕ одласка у пензију, Куцљак има све време овог света да се посвети својој колекционарској пасији.

- Устанем, скувам кафу, измерим притисак и попијем лек, па осам до девет сати бавим се значкама. Сортирам албуме, сликам дупликате, постављам их на сајт... Присећам се, са носталгијом, Титовог времена. Тако прекраћујем време, мада супруга баш и не дели мој ентузијазам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)