УЧИОНИЦЕ ИСПУНИЛЕ САН СРБА У АУСТРАЛИЈИ: У посети српском колеџу "Свети Сава", у шумовитом предграђу Сиднеја

Саша Јанковић - специјално за "Новости" из Сиднеја

13. 06. 2021. у 16:25

СИМБОЛИЧНО, на дан Светог Саве, 27. јануара ове године, у Сиднеју је свечано отворен први српски колеџ на Петом континенту. Реч је о првој званично регистрованој школи са акредитацијом аустралијске државе Нови Јужни Велс, коју могу да похађају сва деца која то желе по регуларном аустралијском наставно-образовном програму.

УЧИОНИЦЕ ИСПУНИЛЕ САН СРБА У АУСТРАЛИЈИ: У посети српском колеџу Свети Сава, у шумовитом предграђу Сиднеја

Фото С. Јанковић

Осим што овај колеџ носи име првог српског просветитеља Светог Саве (St Sava College), на њему ће се, између осталог, изучавати и српски језик, историја и култура, и православна веронаука.

Дуго је српска заједница у Аустралији чекала на овај дан, да се коначно реализује идеја о визионарском пројекту, рођена пре скоро три деценије. Још 1992. године тадашњи епископ Eпархије аустралијско-новозеландске СПЦ Лука, заједно са принцезом Елизабетом Карађорђевић, покренуо је акцију прикупљања финансијске помоћи за отварање прве српске школе. Разбуктао се крвави грађански рат на просторима бивше Југославије, па је племенита идеја остала по страни јер било је, нажалост, много важнијих ствари у том тренутку.

ТЕК после 2000. године пројекат је поново интензивиран, да би коначно 2003. Епархија сопственим средствима купила земљу у јужном сиднејском предграђу Варовил. Годину дана касније приликом посете Аустралији земљу је освештао патријарх Павле, уз присуство око 18.000 аустралијских Срба. Грађевински радови су започети након доласка епископа Иринеја на чело Епархије 2006. и трајали су пуних 14 година, да би коначно прошле године били комплетно завршени. Тако је после песнаест година колеџ отворио своје прве учионице, где ће у скоријој будућности осим основне школе заживети и средња школа, чиме ће пројекат бити заокружен.

За српску заједницу, која по слободним проценама броји око 200.000 Аустралијанаца српског порекла, ово је најзначајнији догађај, још од када је почетком 20. века први српски поморац из Котора крочио на тло најмањег континента, из луке Фриментал. Коначно је реализован сан многих генерација Срба на Петом континенту. Многи који данас више нису међу живима а учествовали су у овом пројекту искрено су веровали да је остварење овог циља могуће...

САМО отварање колеџа било је замишљено као свеопшти празник српске заједнице у Аустралији, али је због пандемије и епидемиолошких мера народно весеље одложено за неко нормалније време. И наша посета колеџу је одлагана више пута из ових разлога. Коначно, након лаганих девет сати вожње од Мелбурна познатим ауто-путем "Хјум хајвеј" који повезује два највећа аустралијска града, стигао сам у Варовил, прелепо мирно сиднејско предграђе пуном зеленила и шума које је однедавно дом српског колеџа, на само двадесетак минута вожње од Ливерпула и Западног Сиднеја где живи највећи број Срба у Аустралији.

Зграда колеџа делује импресивно. Слику не кваре ни багери и булдожери који ужурбано раде припремајући терен около за неке додатне објекте колеџа. Око главне зграде све блиста a вредни радници косе и заливају траву јер потребно је све планиране радове завршити до тренутка када ће се деца поново вратити у школске клупе.

- Добро дошли на колеџ "Свети Сава" - дочекује нас, са осмехом, директорка школе Ана Николау, друга генерација православних Грка у Аустралији, која, наравно, све Србе доживљава као своју браћу.

ЗАПОЧИЊЕМО разговор као да се знамо годинама, док Ана нестрпљиво жели да покаже унутрашњост колеџа.

- Имамо већ 30 ученика у првом и другом разреду, као и двадесеторо деце у предшколском узрасту - каже поносно Ана Николау.

Директорка је посебно поносна на грб колеџа "Свети Сава", као и званичне дечје униформе које уистину изгледају импресивно. Показује нам учионицу где деца уче српски језик, читав један зид облепљен је Вуковом азбуком.

У договорено време долази и свештеник и вероучитељ Раде Радан, који је и члан образовног одбора колеџа. Отац Раде се прво зауставља испред уметничког дела београдске ауторке Веронике Ђукановић на самом улазу у зграду. Предивна слика говори много о самој суштини овог колеџа, чији је мото "Пут који води у живот". Слика показује Христа који говори Светом Сави: "Пустите децу да долазе к мени". Свети Сава у рукама држи макету колеџа а поред њега је шесторо ученика различитих националности у народним ношњама, јер смисао овог колеџа је да, осим основног образовања, деци пружа и хришћанску веронауку и љубав према православљу.

- Српска заједница у Аустралији заиста може бити поносна на овај дуго прижељкивани пројекат, поготово што је земљиште које је купљено 2004. године данас у пуном власништву Епархије аустралијско-новозеландске без икаквог кредита. Срећни смо кад видимо весела лица деце која похађају наш колеџ и задовољство њихових родитеља кад их доведу у школу, то је нама највећа награда - поносно закључује отац Раде.

После неколико пријатних сати проведених у колеџу, пуног срца напуштам имање у Варовилу. Срећан због материјала прикупљеног за ову репортажу о колеџу, али и пре свега поносан као припадник српске заједнице што је овај грандиозни пројекат коначно постао стварност. Када се чује дечја граја, то је радост и срећа свих нас који верујемо да је отварање овог колеџа један од најважнијих догађаја у историји свих аустралијских Срба.

ПРЕМИЈЕРКА ХРАБРИ ЂОКОВИЋА

ПРВУ српску школу на овим просторима свечано је отворила премијерка Новог Јужног Велса, Гледис Береџиклијан, у присуству епископа Епархије аустралијско-новозеландске Силуана. Изузетно поштовање и част указана је српској заједници од стране енергичне премијерке, пореклом православне Јерменке, која је иначе и кума једној српској породици. Посебно је био симпатичан детаљ када је Гледис приликом обиласка колеџа са владиком Силуаном, застала поред дреса Новака Ђоковића који је он поклонио колеџу и у којем је освојио Аустралијан опен 2019. Она је тада позвала Новака да у име Колеџа "Свети Сава", и наредних година осваја још гренд слемова.

ТРЕЋИ КОЛЕЏ У СВЕТУ

ИСТОРИЈСКО достигнуће које је српска заједница остварила у Аустралији тек је трећи српски колеџ овакве врсте у целом свету. Пошло је то за руком једино неупоредиво бројнијој и снажнијој српској заједници у Америци, где је 1997. у Милвокију (Висконсин) основана прва српска приватна основна школа "Свети Сава" (St Sava Orthodox School) која годишње уписује 95 полазника. Четири године касније отворена је још једна приватна српско-америчка школа (St Sava Academy) у Чикагу (Илиноис), која годишње прима 90 студената. Скоро две деценије касније на другој страни света Српска православна црква реализовала је још један грандиозни пројекат остављен будућим нараштајима Срба у Аустралији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)