У БЕЧУ СЕ КЛАЊАЈУ И ЋЕРКИ ВУКА КАРАЏИЋА! Постављена спомен-плоча Вилхелмини Мини Kараџић у престоници Аустрије

М. Лопушина

13. 06. 2021. у 16:06

СПОМЕН-плоча Вилхелмини Мини Kараџић, ћерки реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића, постављена је, на Спасовдан у Бечу, на згради у улици Разумовскигасе 22, у Трећем округу, где је Вук са породицом боравио. Недалеко од ове зграде је споменик Вуку Караџићу који је окружен цвећем и зеленилом.

У БЕЧУ СЕ КЛАЊАЈУ И ЋЕРКИ ВУКА КАРАЏИЋА! Постављена спомен-плоча Вилхелмини Мини Kараџић у престоници Аустрије

Светлана Матић открива спомен-плочу Мини Караџић / Фото Приватна архива

Спомен-плочу је поставило Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" које су у својим активностима, између осталог, залаже за оживљавање лика и дела Мине Kараџић, песникиње, преводиоца и прве српске сликарке.

- Ми смо обележили нови траг Срба у аустријској престоници. У Бечу постоји најмање 40 српских трагова и дестинација и сада смо отворили нови споменик српске културе у покрајини Беч. То смо урадили уз помоћ Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије, Заједнице српских клубова у Бечу, станара и власника зграде Разумовскигасе 22. Аутор спомен-плоче је Боривоје Лукић, вајар из Београда - рекла нам је академик Светлана Матић, оснивач и председник овог друштва.

ВИЛХЕЛМИНА Караџић (1828-1894) је била једно од тринаесторо деце Вука Караџића и Ане Краус Караџић. Они су своју мушку децу крстили у православној, а женску у католичкој цркви. Мина је била сликарка, књижевница и секретарица свог оца. Превела је књигу српских народних приповедака на немачки језик, а Вук је тај превод посветио Јакобу Гриму који је написао предговор.

Мина Караџић, рад бечког сликара Г. Декера, 1847.

Писала је стихове и прозу. Била је у пријатељству са песникињом Милицом Стојадиновић Српкињом. Била је у преписци са многим личностима свог времена. Део тих писама је преведен са немачког и објављен у књизи "Писма Мине Караџић Вукомановић".

Живела је са родитељима у разним зградама у Бечу, али је ова адреса остална трајно записана.

Православље је узела када се удала за професора Алексу Вукомановића 1858. године. Умрла је у Бечу од уремије. Кад је пренета у Београд сахрањена је у гробу њеног мужа Алексе наТашмајдану. Почетком 20. века њихове кости заједно са синовљевим су пренете у Савинацкод Горњег Милановца,где су сахрањене у криптипородичне цркве Вукомановића, где данас почива.

ПОДСЕЋАМО да је иницијатор постављања спомен-плоче Мини Караџић у Бечу, професорка у аустријској школи Светлана Матић објавила књигу "Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић" на српском и немачком језику, у којима је истакла значај и допринос Вукове ћерке у очувању српског језика и националног и културног идентитета.

Аустријско-српско културно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" је и основано пре две године са задатаком да развија узајамне везе и културну сарању између аустријских Срба и града и покрајине Беч.

- Управа града Беча нам је у врло кратком року одобрила постављање ове спомен-плоче, као и станари здања у ком је живела Мина Караџић. Власник зграде Уриах Клаус изразио је задовољство што ће на згради стајати подсећање на Мину Караџић, која је стварала мостове пријатељства између два народа - каже Светлана Матић.

Споменик Вуку Караџићу у Бечу

Идејни пројекат за спомен-плочу израдио је Боривоје Лукић, вајар из Београда.

Званично откривање спомен-плоче Мини Караџић у Бечу предвиђено је на Видовдан, уколико епидемиолошке мере везане за ковид 19 буду то дозволиле.

МИЛАНКОВИЋ И ТЕСЛА

ПРЕДСЕДНИЦА друштва Светлана Матић најављује интересовање за постављање спомен-плоче Милутину Миланковићу, архитекте који је градио Беч и научника космичког времена, као и бисте Николе Тесле на Техничком факултету у Грацу, где је српски геније студирао. Ових дана из штампе излази и књига "Срби у Аустрији" на немачком језику, која је намењена бечкој читалачкој публици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)