ФРАНЦУСКИ МЕД СА КАЛЕМЕГДАНА: Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији, на крову амбасаде у Београду има кошнице (ФОТО)

С. Ј. МАТИЋ

08. 06. 2021. у 13:46

ФРАНЦУСКИ мед, а са - Калемегдана! Несвакидашњи спој, али већ је две године откако постоји и опстаје та слатка сарадња. На крову чувене зграде Амбасаде Француске у Београду, покрај нашег најчувенијег парка-тврђаве, у две велике кошнице производи се мед.

ФРАНЦУСКИ МЕД СА КАЛЕМЕГДАНА: Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији, на крову амбасаде у Београду има кошнице (ФОТО)

Фото Д. Миловановић

Амбасадор Жан-Луј Фалкони открива, за "Новости", како се пре две године "родила" идеја да се на кров ове београдске зграде поставе кошнице са пчелама, што је у Србији, за разлику од Француске прилично неуобичајено.

- У Француској се последњих 15 година интензивно развија урбано пчеларство у градовима, са кошницама на крововима зграда - објашњава амбасадор Фалкони.

- Прва таква кошница стављена је на кров зграде париске опере. Недавно сам добио теглицу меда са крова Високе француске војне школе, која се налази прекопута Ајфеловог торња. Данас у Паризу има превише кошница и пчела у граду, а у Београду је мало кошница, тако да ће све пчеле радо да дођу код нас. Српске пчеле воле Француску.

Месец дана пре него што је септембра 2019. године дошао у Србију, амбасадора Фалконија је позвао Никола Фај, отправник послова амбасаде у Београду, и питао га да ли је сагласан да се на кров амбасаде поставе кошнице.

- То ми је било врло симпатично и прихватио сам. Тако да сам за кошнице чуо пре него што сам било шта друго сазнао о амбасади - каже Његова екселенција Фалкони.

- Тај пројекат је смишљен пре мог доласка и део је ширег еколошког пројекта који се примењује у свим француским амбасадама у свету, а зове се "Зелена амбасада". Желимо да се поспеши биодиверзитет - разноврсност живих бића, да се смањи емисија штетних гасова или нешто друго еколошки корисно. У Београду је тешко грејати амбасаду на соларне панеле, па је пројекат са кошницама одговарајући за ову средину.

Амбасадор, тако, понекад обуче пчеларску опрему и обиђе кошнице на крову, али оне су, иначе, свакодневна брига службеника амбасаде Бенжамена Суеа. Кад треба конкретнија помоћ, ту је увек и Станко Рајић, председник Удружења пчелара Београда.

- Бенжамен овог лета иде на други посао, али обучио је петоро људи у амбасади, који ће се убудуће бавити нашим пчелама. Ја сам више окренут промовисању "меда амбасаде Француске у Србији" - каже нам амбасадор, наглашавајући да воли да једе мед, али овај из Амбасаде у Београду мање, јер га чува за поклоне.

- Углавном једем мед српских произвођача који добијем на поклон или купим. У Србији је пчеларство добро развијено и мед је квалитетан. Кад одем на пијацу видим силне штандове са теглама меда, кад одем у манастир попут Сопоћана и тамо је мед. Тамо ми га и поклоне.

Амбасадор Жан-Луј Фалкони, Фото Д. Миловановић

А, када он иде негде у посету, на дар носи теглице овог необичног "амбасадорског меда".

Засада су га добили градоначелници Новог Пазара и Рашке, као и игумани неких манастира...

- Људи то доживљавају као леп лични гест и одушеве се кад чују одакле је мед. И то нам је леп облик сарадње: српске пчеле производе француски мед. Прошле године у јуну и септембру извадили смо 27 килограма меда из две кошнице и кажу нам да је то добар резултат. Део смо поклонили људима који су радили на овом пројекту. Некада га служимо и гостима амбасаде за доручак. Много се свидео Франку Ристеру, министру спољне трговине Француске, када је био у Београду прошле јесени.

Мед са крова Амбасаде Француске има веома јаку арому, а амбасадор Фалкони каже да је посреди мешавина разноврсних трава, цветова и укуса, мада у околини и на Калемегдану има много липа, па и оне могу да доминирају у ароми.

ОБЈАВЉУЈЕ ФОТОГРАФИЈЕ

АМБАСАДОР Фалкони често фотографише Београд, посебно заласке сунца, па фотографије објављује на "Твитеру" и нашу престоницу упоређује са другим градовима света.

- Волим да правим паралеле кад угледам неки детаљ у граду који ме подсети на сличан у свету. Тако, на пример, видим брод на Сави који ме асоцира на Мисисипи, и на "Твитеру" објавим: Сава или Мисисипи. Или видим у неком излогу божанствене кроасане, па кажем Париз или Београд - прича нам француски амбасадор.

ТЕГЛИЦА

МЕД амбасаде Француске у Србији пакован је у мале теглице на којима је графика зграде Амбасаде у Београду урађена 1935. године. Назив је штампан стилизованим фонтом, који се користио тридесетих година прошлог века. И, наравно, ту је неизбежна декорација француска тробојка, плаво - бело - црвено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)