КОМПАНИЈАМА ВЕЋА КОНКУРЕНТНОСТ И НОВИ ПОДСТИЦАЈИ: Бенефити новог закона о енергетској ефикасности

В.Н.

01. 05. 2021. у 14:23

НОВИ Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије окренут је пре свега грађанима и привреди, a предузећима ће донети могућност боље контроле трошкова, уређеније тржиште и већу конкурентност, каже Зоран Лакићевић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике.

КОМПАНИЈАМА ВЕЋА КОНКУРЕНТНОСТ И НОВИ ПОДСТИЦАЈИ: Бенефити новог закона о енергетској ефикасности

Фото Инвеститор.ме

„Новим законом уређене су области обуке и лиценцирања који су услов за почетак енергетских прегледа који ће, пре свега, великим предузећима, омогућити бољи увид у стање потрошње, као и у мере енергетске ефикасности које могу да предузму и њихове ефекте“, каже Лакићевић.

Привредна друштва која користе мање зграде, биће растерећена од обавезе која је сада на снази у погледу обављања контроле система за грејање и система за климатизацију за постројења номиналне снаге мање од 70 kW.

Ко може да добије подстицаје

Финансијске подстицаје могу добити произвођачи електричне енергије у микро-когенерацији (комбинована производња електричне и топлотне енергије) до 50 kW, малој когенерацији од 50-500kW и високоефикасној когенерацији инсталисане снаге 500 kWе и више до 10 МWе. "Фид-ин" тарифу имају могућност да добију произвођачи струје у малој когенерацији и произвођачи електричне енергије у микро-когенерацијској јединици. Право на тржишну премију могу стећи произвођачи електричне енергије у високоефикасној когенерацији инсталисане снаге 500 kWе и више до 10 МWе.

Увођењем захтева еко-дизајна, на тржиште Републике Србије неће моћи да се стављају енергетски неефикасни производи, напомиње Лакићевић. То значи да ће домаћи произвођачи имати обавезу да дизајнирају и израђују производе који испуњавају и домаће и ЕУ техничке прописе, чиме остварују услов за пласман производа на инострана тржишта.

Зоран Лакићевић, Фото Архива

Такође, привредни субјекти из грађевинског сектора биће укључени у пројекте енергетске санације стамбених зграда, кућа и станова, кроз јавне позиве које ће, каже, расписивати Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности у оквиру Министарства рударства и енергетике, у сарадњи са локалним самоуправама.

Закон предвиђа финансијске и нефинансијске подстицаје за високоефикасну комбиновану производњу електричне и топлотне енергије, кроз систем тржишних премија, систем "фид-ин" тарифа и подстицаја које ће додељивати Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности, закључује Лакићевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)