МАСКЕ ИХ ОДРЖАЛЕ НА НОГАМА: Домаћи привредници се прилагодили, компанија "Пантовић" сачувала више од 200 радних места у Ужицу

Ј. Су. - С. Б.

26. 02. 2021. у 14:28

МАСКЕ ИХ ОДРЖАЛЕ НА НОГАМА: Домаћи привредници се прилагодили, компанија Пантовић сачувала више од 200 радних места у Ужицу

Архива

КАДА је пандемија вируса корона пре годину дана стигла у Србију за већину предузећа у земљи почела је борба за опстанак и потрага за решењем како одржати деценије пословања и сачувати радна места.

Отказани уговори и сарадња са ино-партнерима били су јак ударац и за породичну компанију "Пантовић" из Ужица која три деценије производи одећу и текстил. Успели су, међутим, да се прилагоде новим условима пословања.

Тачно 15. марта 2020. када је уведено ванредно стање, десио се преокрет у њиховом пословању. Тога се присећа Драгослав Пантовић, директор компаније:

- Сви планирани приходи на које смо могли да рачунамо су били стопирани, са неизвесним датумом када ће се све вратити у нормалне токове. У том тренутку били смо принуђени да стопирамо све одливе новца према добављачима, али смо морали да исплатимо на време плате запосленима, струју, гас, и остале релативно фиксне трошкове.

А прва два месеце претходне године почела су добро. Расли су према очекивањима и плановима. Знали су за дешавања у Вухану, али су као и већина њихових колега били уверени да ће се епидемија зауставити на том подручју.

Међутим, убрзо су морали да откажу целу колекцију пролеће-лето. За свега неколико дана требало је одлучити и како даље. Колекција је пребачена за ову годину али, тада почиње нова битка - очување фирме. Решење је било преусмерити рад на производњу заштитних текстилних маски, прво за ужичку болницу и здравство, затим, војску, МУП, јавне установе, компаније...

- У том тренутку то су били једини послови који су имали могућност за наплату - прича Драгослав. - То је био значајан извор прихода за нашу компанију у тренуцима када је било веома тешко.

Сарадња са Удружењем за текстил, кожу и обућу ПКС, брзо и благовремено информисање, било је, каже, кључно у прибављању потребних декларација за производњу маски, конкурисање за кредите из гарантне шеме...

Драгослав Пантовић

- Без државне помоћи коју смо добили ми, али и остале компаније, тешко да бисмо издржали кризу узроковану пандемијом - истиче Пантовић.

Након тешке пословне године за цео свет, ужичка компанија сада увелико остварује планове за лакши пролазак кроз период кризе. Иначе, мало је познато у јавности да су Пантовићи били једни од покретача иницијативе за измену Уредбе о привременој забрани извоза заштитних средстава. Резултат је био укидање забране извоза 24. априла 2020. и извоз око пет милиона текстилних маски на тржиште ЕУ.

Информисали на време

ТОКОМ периода ванредне ситуације, трудили смо се да привредници добијају тачне информације у најкраћем могућем року - каже Немања Јовановић, из Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС. - У том моменту оне су биле пресудне за даље пословање, од дозвола за кретање запослених, до специфичних информација попут начина декларисања текстилних маски и добијања мишљења од АЛИМС. Комуницирало се 24 сата у циљу брзог и тачног информисања привреде о изменама које су се дешавале из сата у сат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)