ПРОДАЈЕМО РЕЦЕПТ ЗА ДУГ ВЕК ХРАНЕ: Први стартапи из Србије освајају тржиште Кине својим необичним идејама

Ј. Су. - С. Б.

24. 02. 2021. у 15:42

ТРИ српска стартапа B-Fresh, ServerBytes и Glober победници су онлајн такмичења Serbia to China па ће огромном кинеском тржишту понудити иновативна софтверска решења и "формулу" за продужетак свежине намирница.

ПРОДАЈЕМО РЕЦЕПТ ЗА ДУГ ВЕК ХРАНЕ: Први стартапи из Србије освајају тржиште Кине својим необичним идејама

Простор у Nihub

Уз подршку Привредне коморе Србије (ПКС) и кинеских партнера, добили су прилику да се повежу са инвеститорима и финансијским саветницима, стварају и продају иновативне производе у Кини и наставе даљи раст и развој.

Због пандемије, прво ће отворити виртуелну канцеларију у оквиру Nihub-а, кинеског акцелератора и иновационог центра за стартапе из иностранства, и добити бесплатно финансијско саветовање.

- Како је Кина највећи светски извозник игара, ово је прилика за ширење нашег бизниса - наводи Дејан Димчић, суоснивач компаније која помаже програмерима и компанијама да брже развију своје игре коришћењем само једне backend платформе. - Осим логистичке подршке Nihub-а важно је и повезивање са великим играчима на пољу развоја игара и потенцијалним инвеститорима у гејминг индустрији. Такмичења, као и свака прилика за представљање стартапа, битан су период у развоју. То је шанса да се свет упозна са производом, да добијете валидне критике и остварите нове конекције и партнерства - објашњава Димчић.

Када се стекну услови за путовања и вирус корона се стави под контролу, представници три стартапа отпутоваће у седиште Nihub-а у Хангџоу где годину дана могу бесплатно да користе пословни простор у акцелератору.

Компанија B-Fresh Technologies пружа иновативна решења за продужетак свежине намирница чиме решавају проблем прехрамбеног отпада.

-

Жири Serbia 2 China

Надамо се да ћемо успети да успоставимо контакте са инвеститорима, покренемо производњу у Кини и нађемо партнере за лиценцирање наше технологије - каже Зорица Бранковић директорка компаније B-Fresh Technologies. - Наши производи су биополимерне емулзије са антимикробним и антиоксидативним својствима које дупло продужавају рок трајања хране.

У компанији Glober не крију задовољство и велика очекивања од сарадње са кинеским иновативним центром.

- Наш стартап пружа платформу за стратешко и оперативно управљање продајним мрежама компанијама у секторима попут банкарства и трговине - објашњава Јелена Петковић, директор у Glober-у.

Домаћи стартапи препознају проблеме на глобалном тржишту и нуде универзална и квалитетна решења, истиче Јелена Грубор Стефановић, директор Представништва ПКС у Шангају.

- Кинеска влада увела је низ подстицајних мера и определила значајна средства за улагање у предузетништво, иновације и високе технологије - каже Грубор Стефановићева. - Канцеларија ПКС у Шангају препознала је то као велику шансу за повезивање наших иновативних компанија са партнерима у Кини. Србија има добре стартапе и потенцијал да се успешно постави на глобалној технолошкој мапи, па и у другој највећој економији света.

Лукас Рондез, извршни директор Nihub-а, каже да су веома заинтересовани за иновације у Србији.

- Иако смо физички веома удаљени, дистанца не постоји јер говоримо истим језиком иновација. Открили смо да Србија има развијене високе технологије, одличне компаније и иновативни начин размишљања. Ово је само почетак одличне сарадње - поручује Рондез. - Драго нам је што ће српске компаније доћи у Кину, а радујемо се одласку кинеске делегације у Србију.

Простор у Nihub

Организатори такмичења

ТАКМИЧЕЊЕ Serbia to China организовали су крајем јануара ПКС и Nihub. Партнери су НТП Београд, НТП Ниш, Пословни инкубатор Нови Сад, ICT HUB VENTURE, NiCAT кластер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)