МАЊЕ ГУЖВЕ, ЛАКШЕ ДО КУПАЦА У НЕМАЧКОЈ: Апел Привредне коморе Србије због нових мера за превознике дао резултате

Ј. Су. - С. Б.

24. 02. 2021. у 10:38

МАЊЕ ГУЖВЕ, ЛАКШЕ ДО КУПАЦА У НЕМАЧКОЈ: Апел Привредне коморе Србије због нових мера за превознике дао резултате

Камионџије су имале велике муке на немачкој граници

Гужве, возачи у редовима за тестирање, кашњења, опасност од заразе, километарске колоне камиона из Србије и читаве Европе" - то је пре само неколико дана била слика на немачким границама због увођења нових епидемиолошких мера. Све ово претило је да угрози пословање како немачких компанија у Србији, тако и свих домаћих компанија које послују са Немачком.

Привредна комора Србије одмах је реаговала. Председник ПКС Марко Чадеж је у директној комуникацији са министарством саобраћаја Немачке, Еврокомором, немачким компанија и Немачком привредном комором у Србији тражио решење које неће успоравати транспорт, али и које ће поштовати све епидемиолошке мере.

Акција ПКС

И данас је на граници са Немачком сасвим другачија слика, коју најбоље описује, Ненад Здравковић, заменик генералног директора "Милшпеда", шпедитера који годишње упути 4.333 камиона на границу са Немачком.

- Захваљујући брзој реакцији ПКС и председника ПКС Марка Чадежа, који је затражио брзо решавање проблема, редови на границама за камионе су скраћени, а процедура преласка знатно је убрзана - каже Здравковић.

Он додаје да на граничном прелазу Ваидхаус, између Словачке и Немачке, који је главна рута наших превозника, више нема гужви.

- Немачка је обезбедила много већи број људи на граничним прелазима, што је допринело да се смање задржавања, али су се и сами возачи прилагодили новим условима па се тестирају раније - наводи Здравковић, који додаје и да на граници са Чешком нема гужви, али да се и даље раде насумична PCR тестирања возача.

Транспорт не сме да стане!

У писму државном секретару у Министарству саобраћаја и дигиталне инфраструктуре Немачке Штефану Билгеру, председник ПКС Марко Чадеж затражио је што хитније разрешење ситуације на намачким границама.

- Слике са граница, редови у којима стотине возача стоје више сати по изузетно лошем времену чекајући на тестирање заиста су забрињавајуће. Возачи су на овај начин у већем ризику од заражавања него када су у кабинама камиона. Током читаве пандемије, која траје већ тешких годину дана, професионални возачи су били изузети од свих мера рестрикције. И управо то је допринело да не дође до застоја у снабдевању робом. Транспорт робе, као жила куцавица сваке привреде, не сме стати - навео је Чадеж.

Он је тражио да се пронађе решење које неће успоравати транспорт, али и које ће поштовати све епидемиолошке мере. Последње вести са немачких граница говоре да је такво решење пронађено.

Немачки привредници

Проблеми на немачким границама претили су да угрозе пословање немачких компанија у Србији. Координатор за транспорт у компанији "Бош" Жељко Хевер упозорава да би отежани транспорт могао да проузрокује проблеме у целом добављачком ланцу.

- Наши купци у Немачкој тренутно имају разумевање за нову ситуацију, али ако се она настави, могу настати проблеми у снабдевању компанија из Србије репроматеријалом из Немачке. То може довести до кашњења у испорукама, кашњења у производњи, што се на крају прелива на купце - каже Хевер.

Председник УО немачко-српске привредне коморе (АХК) и генерални директор "Сименс Србије" и "Симeнс мобилитија" Удо Ајхлингер каже да је АХК одмах покренула анкету међу својим члановима како би добила информације о томе колико нови немачки прописи утичу на њихово пословање.

- Испитујемо ситуацију на границама и њен утицај на ланце снабдевања, а тиме и на успех или неуспех локалних компанија у глобалној конкуренцији. Што се компанија "Сименс" тиче,до сада нисмо имали непредвиђених кашњења која утичу на динамику реализације пројекта и процес транспорта је прилично стабилан. Али наставићемо да врло пажљиво пратимо ситуацију, то је наш апсолутни фокус - каже Ајхлингер.

Немачки "Билд" у ПКС због кризе на границама

ГУЖВЕ и проблем на немачким границама и могући проблеми које због тога могу да имају компаније у немачком власништву које послују у Србију, изазвали су интересовање најтиражнијег немачког дневника "Билд". Због ове теме ПКС је угостио новинара ове медијске куће Петера Вилека, којем су пружене све информације какве све проблеме, не само за Србију већ и за немачке компаније у нашој земљи, могу да изазову проблеми у транспорту робе. И не само то. ПКС и компанија "Милшпед" омогућили су новинару "Билда" да заједно са нашим возачем крене камионом пут Немачке и сам се увери на какве су проблеме наилазили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)