СРБИЈА FREE BUSINESS ЗОНА: Бизнисмени из Србије и света могу без ПЦР-а у нашу земљу

Ј. Су. - С. Б.

27. 01. 2021. у 11:11

СРБИЈА FREE BUSINESS ЗОНА: Бизнисмени из Србије и света могу без ПЦР-а у нашу земљу

Фото П. Милошевић

ПОСЛОВНИ људи из читавог света, страни и домаћи држављани који у нашу земљу долазе због посла, на иницијативу Привредне коморе Србије (ПКС), од 21. јануара границу могу да пређу по поједностављеној процедури, другачијој од правила која важе за остале путнике.

На иницијативу ПКС, Влада Србије је страним и домаћим држављанима који из пословних разлога долазе у Србију, омогућила да пређу границу уз претходну најаву Комори, а да накнадно, у року од 24 сата по уласку у земљу, прибаве и доставе негативан брзи антигенски тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од референтне лабораторије Републике Србије.

"Србија је, и у овим околностима, када већина земаља прописује додатна ограничења, нашла начин да уз уважање епидемиолошких мера, пословним људима из целог света, компанијама које овде послују и онима које долазе због будућих послова, поједностављењем процедура за улазак у земљу, олакша пословање, уз подршку Привредне коморе у обављању потребних формалности", изјавио је Марко Чадеж, председник ПКС.

Чадеж је подсетио да пословна путовања и контакти привредника нису ствар избора, већ потреба бизниса и изразио наду да ће пример Србије следити и друге државе, како би компаније свуда у свету, и у условима глобалне здравствене кризе, завршавале послове уз што мање трошкова и губитка времена и из пандемије изашле са што мање последица.

Регион без ограничења

НОВЕ процедуре неће се примењивати на оне који долазе из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније, а којима је претходном одлуком омогућен улазак у Србију без PCR теста.

По новим правилима, власници, менаџери и запослени у њиховим компанијама који намеравају да из пословних разлогадођу у Србију, а приликом уласка не поседују негативан RT-PCR тест на вирус SARS-CoV-2, издат од референтне лабораторије државе из које долазе, не старији од 48 часова, претходно ће најавити свој долазак Привредној комори Србије која ће о томе благовремено обавестити граничну полицију, како би им био омогућен прелазак границе. По уласку у земљу радиће брзи антигенски тест у српској референтној лабораторији, доставити га Комори и уколико је негативан, наставиће планиране активности.

За најаву доласка, све потребне информације и подршку потребно је да се обрате Привредној комори Србије 48 сати пре планираног уласка у Србију, посредством имејла: inocovid19@pks.rs.

Сви они који имају негативан PCR тест на вирус SARS-Cov-2, издат од референтне лабораторије државе из које долазе, не старији од 48 сати, могу да уђау у нашу земљу без претходне најаве ПКС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)