ТРАЖЕ ПАМЕТНА РЕШЕЊА: УАЕ развој заснивају на иновативним технологијама

Ј. Су. - С. Б.

28. 01. 2021. у 15:55

ТРАЖЕ ПАМЕТНА РЕШЕЊА: УАЕ развој заснивају на иновативним технологијама

Фото АП

СРПСКЕ компаније последњих година покушавају да дођу и до потрошача Блиског истока. Врата овог тржишта су Уједињени Арапски Емирати, у којима тренутно послује двадесетак наших предузећа.

Ибрахима ал Дармакија, шефа Одељења за економију, политику и медије Амбасаде УАЕ у Београду, објашњава да наши привредници треба да имају у виду да његова домовина намерава да постане технолошки паметна у свим областима. Зато су добродошле креативне идеје, иновативни пројекти и савремена решења која могу да се примене у реализацији ове визије.

Уједињени Арапски Емирати представљају трговински, логистички и туристички центар за регион Блиског истока, Африке и јужне Азије.

- Посматрајући УАЕ у том контексту можемо да кажемо да за традиционалан облик трговине сигурно постоје одређени сектори у којима српски привредници могу да нађу своје место, уз напомену да такав облик сарадње захтева посебан квалитет и континуитет у испорукама - додаје Ибрахим ал Дармакија.

Пословни клуб

У циљу подршке сарадњи између привредника из УАЕ и Србије основан је Пословни клуб УАЕ и Србије који окупља најеминентније компаније из две земље. Клуб настоји да усмери сарадњу ове две земље баш у правцу где постоји перспектива за пословање. Овај клуб представља платформу где ће привредници моћи да добију помоћ и подршку али и релевантне информације о пословним могућностима на оба тржишта и смернице за безбедно и успешно пословање.

- Оно што је много интересантније за Србију и српске компаније је чињеница да су УАЕ држава која има визију да постане технолошки паметна и самоодржива у свим аспектима, од еколошких решења, чистих и обновљивих извора енергије, паметних градова, развоја високих технологија, електронске управе и одрживих решења у енергији, производњи хране, снабдевању водом, здравству... Наравно, мора се узети у обзир да је тржиште Емирата софистицирано и избирљиво и да је конкуренција огромна али за добра решења и технологије постоји велико интересовање локалних компанија, како државних тако и приватних, као и развојних фондова који су спремни да пласирају капитал за унапређење и развој оваквих пројеката.

Ибрахим ал Дармаки, Фото Приватна архива

И када се говори о традиционалној трговини и извозу робе на тржиште Емирата, било да је намењена крајњем купцу на тлу Емирата или даљем ре-експорту, захтеви тржишта су прилично високи. Тражи се изузетан квалитет, одређене количине и прецизни рокови испоруке. А конкуренција је велика.

- Међутим, перспектива за сарадњу постоји у пословању на територији УАЕ кроз оснивање компаније и успостављању производње на тлу Емирата - сматра Ибрахим ал Дармакија. -

Предности овакве сарадње су пре свега веома једноставне процедуре за оснивање компаније преко електронске управе и различитих платформи које је држава креирала у циљу олакшавања пословања. Посебно атрактивни су подстицаји који су доступни за пословање у слободним зонама, али и високо развијена транспортна инфраструктура и логистика што омогућава брз и једноставан приступ региону Африке, Блиског истока, Азије али и целог света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)