ЗА ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ: Вашингтонски споразуми на делу - DFC-у ће бити понуђен велики број пројеката

Ј. Су. - С. Б.

30. 09. 2020. у 10:31

ЗА ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ: Вашингтонски споразуми на делу - DFC-у ће бити понуђен велики број пројеката

Адам Болер и Ана Брнабић на отварању Америчке развојне агенције

ПОСЛОВНА заједница Србије кандидоваће је за финансијску подршку међународне Развојне финансијске корпорације (DFC) секторске и појединачне пројекте у области инфраструктуре, енергетике, прерађивачке индустрије, екологије, као и подршке малом бизнису, који ће унапредити приватни сектор, оживети трговинске везе, допринети креирању нових послова и радних места за људе у Србији, али и региону.

Ефикаснијој реализацији пројеката, у оквиру економске нормализације предвиђене вашингтонским споразумима, помоћи ће заједнички тим Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова. Тим за економску сарадњу под окриљем двеју комора, са канцеларијама у Београду и Приштини, састављен од пословних лидера и експерата за нормализацију, пружаће помоћ владама, бизнис заједници, DFC, Ексим банци, институцијама САД и ЕУ и свим учесницима у процесу нормализације, док ће конкретне пројекте пратити и развијати посебне групе у оквиру тима, најавили су у заједничкој изјави председници Привредне коморе Србије и Привредне коморе Косова, Марко Чадеж и Берат Рукићи.

Пример једног од конкретних пројеката који је понуђен DFC је у области заштите животне средине, а обухвата фазну изградњу постројења за третман чврстог и течног отпада уз употребу генерисане топлотне енергије и нових капацитета за производњу паре. Игор Радош, директор компаније Elixir Energy наводи да је тај пројекат "утемељен на принципима циркуларне економије и концепту waste to energy који подразумева производњу енергије примарним третманима отпада или прерадом отпадних материјала у енергенте, чиме се остварују вишеструки бенефити. На овај начин стварају се услови да се са делом индустријског и нерециклабилног отпада генерисаног у Србији, поступа у складу са 5Р постулатима хијерархије управљања отпадом (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle). Elixir Energy тако даје пун допринос испуњењу општих циљева одрживог развоја, унапређењу енергетске ефикасности и потпуној супституцији фосилних горива алтернативним енергентима из обновљивих извора".

Управо зато што је у питању први овакав подухат у Србији, важно је да упознамо искуство, знање и праксу развијених земаља, које овај концепт успешно примењују. "Долазак ДФЦ је важан и због могућности упознавања са светским искуством и праксом у области циркуларне економије. Ту праксу треба да прилагодимо нашим условима, истовремено иницирајући едукацију у овој области и развој свести о одговорном управљању отпадом", указује директор Elixir Energy.

Билатерални сусрети Агенције и компанија

У билатералним сусретима са представницима DFC учествовао је велики број компанија, међу којима и представници Ball Packaging, велике америчке компаније и великог инвеститора, који годинама успешно послује у Србији.

"Долазак DFC видимо као сигуран знакунапређењаекономске сарадње Србије и САД,те нам је драго да Ball, као америчка компанија која је пре тачно 15 година одлучила да инвестира у Србији, учествујемо у даљем унапређењу пословног амбијента. Ово је још један пример наше блиске сарадње са Привредном комором Србије којој се захваљујемо на свим досадашњим напорима у стварању што бољих услова пословања", истакао је Бранислав Савић, директор фабрике Ball Corporation.

"Почели смо реконструкцију складишних простора капацитета 5.500 м2 у Шапцу и добили дозволе за привремено складиштење 5.000 тона отпада на годишњем нивоу, као и за третман неопасног отпада. Истовремено, покренута су и два капитална пројекта на локацији нашег индустријског комплекса Прахово - изградња постројења за термички третман индустријског и нерециклабилног отпада капацитета 30.000 до 80.000 тона, као и инсталација постројења за пиролизу отпадних гума капацитета 30.000 тона на годишњем нивоу. Оба пројекта су у фази израде базног инжењеринга који су уговорени са референтним пројектантским компанијама из ЕУ, и очекује се да оба погона буду у функцији у току 2022. године", објаснио је Радош.

На плану инфраструктуре, представљени су пројекти важни за регионално повезивање Србије, успостављање чвршћих економских, али и енергетских веза између градова и земаља на Западном Балкану, међу којима су обнављање и модернизација железничке инфраструктуре на правцу Ниш - Дољевац - Мердаре - Приштина, изградња ауто-пута Ниш - Мердаре - Приштина и други.

Међу стратешки важним инвестиционим пројектима за привреду, на којима је Привредна комора Србије радила протеклих месеци у сталној комуникацији са компанијама и америчком развојном корпорацијом, јесу и изградња фабрике стакла за тржиште Србије и региона, како би се смањио спољнотрговински дефицит и увозна зависност, затим у области рударства и ауто-индустрије подизање фабрике литијумских батерија као главног извора за електричне аутомобиле, као и постројења за складиштење енергије добијене из обновљивих, соларних извора.

Берат Рукићи и Марко Чадеж

У сектору услуга, било је речи о могућностима подршке развоју одрживог туризма заснованог на природним ресурсима туристичких дестинација као што су Копаоник, Брезовица и Руговска клисура, а разматрани су и пројекти који се тичу банкарских гаранција за мала и средња предузећа, који ће бити значајни за креирање нових радних места.

 

ЧАДЕЖ: ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ВАШИНГТОНСКОГ СПОРАЗУМА

ОТВАРАЊЕМ регионалне канцеларије DFC и разговорима високе америчке делегације са представницима пословне заједнице и државним институцијама о конкретним пројектима практично је почела реализација вашингтонског споразума, каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе. То ће привреди врло брзо донети видљиву конкретну корист. Прва средства из америчких фондова, како је најављено, могла да би да буду на располагању већ крајем новембра. И то онима којима су у овом тренутку најпотребнија - малим и средњим предузећима. Осим подршке инвестиционим пројектима приватног сектора - од енергетике, преко прехрамбене индустрије и логистике до ИТ и високих технологија, о чему су са америчким финансијским институцијама разговарали представници око 30 компанија, DFC ће кроз гарантну шему, делећи са државом ризик који би иначе банке урачунавале у цену новца који позајмљују привредницима, сектору малих и средњих предузећа обезбедити бољи приступ финансирању - јефтиније кредите, повољније и од оних за отклањање последица пандемије. На састанку са представницима Министарства финансија разматрана је и могућност посебне кредитне линије за приватне микро, мале и средње фирме, чак и оних које имају и до 500 запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)