КОШНИЦА НА ДАЉИНСКО УПРАВЉАЊЕ: Производи Optical д.о.о из Крушевца помажу пчеларима

Јелена Субин - Александра Булатовић

28. 08. 2020. у 15:53

КОШНИЦА НА ДАЉИНСКО УПРАВЉАЊЕ: Производи Optical д.о.о из Крушевца помажу пчеларима

Новости

ИНОВАТИВНОСТ и предузетништво су квалитети којима се може похвалити фирма која је за свега десет година успела знатно да олакша процес производње меда, како пчеларима са простора наше земље, тако и њиховим колегама у још 30 земаља света.

Тестирани прототип ваге која ће користити narrow band технологију за пренос података, за коју у компанији Optical сматрају да ће потпуно променити тржиште.

Како објашњава Аида Маслан, дипломирани економиста, задужена за промоцију и продају у компанији Optical д.о.о у Крушевцу, ова компанија је настала са циљем да пружа услуге бежичног интернета становницима Расинског округа и врло брзо је постао највећи локални интернет-провајдер.

- За потребе даљинског управљања базним станицама, били смо принуђени да развијемо специфичне уређаје са ГСМ модулима јер на тржишту нису постојали слични или су били веома скупи - говори Маслан. - Након њиховог вишемесечног успешног коришћења, дошли смо на идеју да изведено решење минимално прилагодимо и оспособимо за даљинско мерење тежине меда у кошницама. Идеја је дошла из практичних разлога - отац нашег колеге је пчелар у радном односу а пчелињак се налази 25 км изван града, те у сезони није могао да га редовно обилази. Тако је 2011. године прва СМС вага (која још ради) била постављена у нашем огледном пчелињаку и даље без идеје о некој већој комерцијализацији.

Како то већ иде, маркетинг методом "од-уста-до-уста", одређени број пчелара изразио је жељу за сличним уређајем јер већина њих није могла да приушти пчеларске ваге из иностранства а тада још увек домаћих произвођача није било, наставља наша саговорница. То прво готово решење, сада познато као "СМС вага 1. генерације" продата је у свега неколико примерака. Интересовање пчелара је било веома велико, што их је навело да размишљамо о СМС ваги, као производу који ипак може остварити значајне комерцијалне резултате.

Мери мед и обесхрабрује крадљивце

Пчеларска СМС вага је специфичан уређај за даљинско мерење приноса меда и праћења бројних параметара на пчелињаку. Ова иновација замењује одласке пчелара у пчелињак, самим тим му штеди време и новац, а правовремено га обавештава уколико дође до неке непланиране ситуације, па и покушаја крађе кошница. СМС вага је посебно намењена пчеларима који се пчеларством баве ради стицања профита и селе своје кошнице на више удаљених локација током сезоне, наводи Масланова.

Новости

- СМС вага функционише тако што се у њу уметне СИМ картица било ког мобилног оператера и једноставним подешавањима, преко СМС порука, примарно, мада је могуће и преко Bluetooth апликације, интернета, веб-портала пратити дешавања у пчелињаку - истиче Масланова. - Главни посао СМС ваге је да мери принос меда, односно колико су меда пчеле прикупиле. Пчелар прати дневни принос у последњих 24 сата, укупан принос од почетка сезоне до тренутка мерења и још неколико специфичних мерења, коришћењем опције "Радилица".

Пчеларима је важно да прате атмосферске услове на микролокацији на којој се пчелињак налази, температуру и влажност ваздуха, који могу драстично да се разликују од података са локација које анализирају хидрометеоролози узимају у обзир, јер се пчелињаци постављају у забачене пределе. Временске прилике, у комбинацији са дневним приносом, сигнализирају пчелару евентуалне разлоге смањеног приноса, јер када је на пример, уколико је велика влажност, пчеле не напуштају кошницу.

Трећа функција СМС ваге је алармирање, по којем је производ најпознатији. Могу са сигурношћу рећи да нико од глобалне конкуренције није применио толико нивоа заштите (вероватно јер су у Србији честе крађе кошница док у другим земљама то није случај). Поред аларма, уколико до крађе ипак дође, коришћењем наше СМС ваге пчелар може лоцирати своје кошнице и доказати власништво над њима.

СМС замењује најмодернија технологија

Уз ове, СМС вага обавља још неких четрдесетак функција које имају циљ да олакшају посао пчеларења а прилагођене су различитим типовима пчелињака и пчелара. Већина тих функција представљају искључиво наша иновативна решења и у зависности од комбинације које користи, сваки пчелар персонализује СМС вагу својим потребама.

- Тренутно је у продаји СМС вага 3. генерације, са већ петим апдејтом софтвера - говори Масланова. - Наша препознатљивост је у томе што за сваку нову пчеларску сезону "избацимо" неки нови корисни алат који је свим нашим постојећим купцима потпуно бесплатан. Софтвер СМС ваге представља заштићену интелектуалну својину.

Новости

Важно је напоменути да је СМС вага само један пословни сегмент Optical-а. Предузеће се бави и пружањем услуга одржавања и развоја мреже једном националном интернет- оператеру на већој територији Србије и пружањем услуга пројектовања и успостављања локалних интернет-мрежа за професионалне кориснике.

Ограничења која 2Г и 3Г мрежа носи, као и СМС порука као примарни начин комуникације, планирамо да ускоро оставимо иза себе. Наиме, већ је направљен и у лабораторијским условима тестиран прототип ваге која ће користити narrow band технологију за пренос података, за коју сматрамо да ће потпуно променити тржиште. Потребно је да технологија буде пуштена у рад у Србији и још неким земљама Европе.

ЗНАМО КОГА ДА ПИТАМО

СИМБОЛИЧНА прекретница у пословању фирме било је такмичење за Најбољу технолошку иновацију 2014. године.

- Ово такмичење се одржава под покровитељством Привредне коморе Србије и освојили смо друго место у конкуренцији 180 тимова - наводи Масланова. - То нам је обезбедило медијску препознатљивост, кредибилитет стручне јавности и купаца, јер је у оквиру такмичења СМС вага тестирана на Електротехничком факултету у Београду и повезала нас са људима из Привредне коморе Србије. Сарадња са ПКС се наставила и траје до данашњих дана у виду разних едукација, промоција, посета сајмовима и слично а можда најважнија ствар у вези ПКС је што сада знамо кога да питамо када је потребно. Након НТИ осмелили смо се да се такмичимо на другим бројним такмичењима и интернационалним сајмовима, где смо са СМС вагом освојили десетак награда. Међу њима је и награда Шампиона квалитета на Новосадском сајму 2018. и златну медаљу на иновационом сајму "Архимед" у Москви 2017.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)