ОД ЛОКАЛА ДО ХАЛЕ ОД 30.000 КВАДРАТА: Виторог почео као продавница, па постао успешан произвођач

Јелена Субин - Александра Булатовић

28. 08. 2020. у 11:17

ОД ЛОКАЛА ДО ХАЛЕ ОД 30.000 КВАДРАТА: Виторог почео као продавница, па постао успешан произвођач

Новости

МАЛА продавница намештаја, отворена почетком деведесетих у Новом Саду, у власништву брачног пара из Новог Сада Милана и Звездане Маријанац, "Виторог", данас може да се похвали сопственом производњом на више од 30.000 метара квадратних. Стално будни у пословању, спремили се за други талас кризе. Прижељкују и жиг "Чуваркућа" у акцији "Стварано у Србији" Привредне коморе Србије.

- У годинама за нама, значајнији пословни успех "Виторогов" био је успешно покретање независних, здравих и успешних производних погона, који су нам обезбедили сигурно снабдевање робом - каже Стана Маријанац, директор маркетинга у овој компанији. - То је полазна основа за даљи развој мреже продаје и раст компаније. Поред продаје намештаја, тако смо постали и произвођачи! Пословање у производно-продајним компанијама је веома комплексно. Додајте томе постпродајне услуге и заокружили сте више посебних делатности под један кров.

На питање шта је било најтеже у започињању производње намештаја, у компанији наводе велику потражњу на коју нису одмах могли да одговоре и мањак стручног кадра, посебно када је "Виторог" почео са производњом. Ти проблеми су решени кредитима и подстицајним програмима. Као прекретницу за добро пословање фирме Стана Маријанац наводи више фактора који су знатно утицали на пословање.

- Добра анализа и познавање домаћег тржишта, те доношење добрих пословних одлука у континуитету, затим представљање на већем изложбено-продајном простору Новосадског сајма, покретање прве производње 2010. године, отварање сопственог изложбеног простора и ширење тржишта ван Новог Сада - истиче Стана. - Низале су се додатне пословне одлуке о покретању осталих производњи, куповини фабрике и постављање система пословања, ширење продајне мреже, да бисмо данас били ту где јесмо.

Од избијања пандемије у марту 2020. године, компанија се озбиљно позабавила анализама тржишта и заштитом, како запослених, тако и купаца, што је резултирало применом свих превентивних мера против ширења вируса, али и привременим обустављањем дела производње. Акције кризног менаџмента, али и пакети мера државне помоћи помогли су да превазиђу тај период али и да су спремни за јесен и евентуално погоршање епидемиолошке ситуације.

ПОСЛУЈУ И ВАН ГРАНИЦА СРБИЈЕ

ОБЕЗБЕЂУЈУЋИ целокупан процес производње од сировине преко пројектовања до готовог производа, "Виторог" се бави производњом тапацираног, плочастог, намештаја по мери, намештаја од масива са фурнирницом и лакирницом као и производњом душека. Успели су да посао прошире и ван граница наше земље.

- Кризни менаџмент је на дневном нивоу пратио развој ситуације, обавио више анализа, те креирао низ мера које би помогле да се превазиђу последице евентуалне обуставе пословања - наводи Стана Маријанац. - Редовно се информишемо о предвиђеним пакетима мера државне помоћи, олакшицама, мораторијуму у отплати кредита, пратимо извештавање Привредне коморе Србије, као и различите стручне скупове. Пакети мера, уз олакшице државе, уз добре потезе менаџмента и власника, након покретања пословања, дали су одличне резултате и тиме се значајно олакшало враћање у нормалне токове пословања у већини сегмената. Од поновног избијања другог таласа епидемије, применили смо све прописе, максимално заштитили своје запослене и предузели превентивне мере. Теже се послује, али смо се прилагодили и већ припремили мере за случај значајнијег продубљивања кризе предстојеће јесени и зиме.

Фирма планира да настави са ширењем тржишта и запошљавањем додатне радне снаге, како у производњи, тако и у логистици, продаји и постпродаји.

- Желимо да мотивишемо наше људе, да ипак остану овде у Србији и да код нас могу да добију добар и сигуран посао - каже Маријанац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

True

28.08.2020. 17:24

Lep i moderan dizajn i veoma ali veoma los kvalitet. G garnitura nije trajala ni 6 godina. Normalno smo je koristili, nemamo malu decu pa da skacu po krevetu, federi su iskocili i probili mebl a dusek je davno propao. Nije placena jeftino (ako se secam, oko EUR 600 - 700). Kljesta za podizanje kreveta verovatno nikada nisu dobro montirana, ispao je sraf, neupotrebljivo.