НОВИ КУПЦИ СА ДАЛЕКИХ ТРЖИШТА: Пласман сточарских производа на новим тржиштима шанса је за раст ове гране

Јелена Субин - Александра Булатовић

27. 08. 2020. у 10:32

НОВИ КУПЦИ СА ДАЛЕКИХ ТРЖИШТА: Пласман сточарских производа на новим тржиштима шанса је за раст ове гране

Фото Танјуг

СЕКТОР производње и прераде меса у Србији доживео је стагнацију на домаћем и традиционалним извозним тржиштима, услед пандемије ковида 19, као и због нових трендова у потражњи на светским тржиштима.

Решење може бити излазак на нова тржишта попут Кине, Турске, Вијетнама и арапских земаља, као и јача промоција и позиционирање традиционалних, премијум и географски заштићених производа на домаћем тржишту, поручују из Удружења за сточарство и прераду сточарских производе Привредне коморе Србије.

- После појаве афричке куге свиња, у току прошле године тржиште производње товљеника и свињског меса нашло се на удару пандемије ковида 19 и утицаја интереса у трговини свињским месом - објашњава Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских прозвода ПКС. - Одлука Кине да престане са увозом свињског меса из ЕУ изазвала је у кратком року појаву великих количина залиха и пад цена свињског меса. У Србији је тако цена живих свиња пала са 160 на 130 динара по килограму, а услед престанка извоза у Руску Федерацију, ситуација се нагло погоршала за све учеснике у производњи и преради свињског меса

Како каже, на тржишту у Србији тренутно постоји вишак утовљених бикова, због чега цена пада и тренутно износи око 180 динара по килограму живе ваге. По процени, реч је о 12.000 бикова, од којих се добија око 3.600 тона меса. Напомиње да су пре пандемије бикови откупљени преко робних резерви, у замену за кукуруз и то је тренутно смирило тржиште.

Нова шанса за пласман, како истиче, могу бити тржишта Кине, Турске али и Филипина и Вијетнама где се очекује повећана потражња.

Фото З. Јовановић

- Анализе показују да ће трговина свињским месом на светском тржишту достићи рекордан ниво од 10,4 милиона тона у 2020. години - говори Будимовић. - Највећи купац свињског меса је Кина, која је услед несташице на тржишту, принуђена да повећа увоз који је од 500.000 хиљада тона достигао 2,6 милиона тона у 2019, а у 2020. години очекује се да ова земља увезе 3,5 милиона тона. Филипини су још једна земља која ће повећати увоз свињетине за 32 и пилетине за 25 одсто, док ће Вијетнам повећати увоз свињетине за 50 одсто, а пилетине за 12 одсто.

Како наводи, велика потражња за јагњећим месом постоји у арапским земљама, из којих Удружењу ПКС свакодневно стижу захтеви за повезивање са партнерима, произвођачима те врсте меса.

ГОДИШЊЕ ПОЈЕДЕМО 60 КИЛОГРАМА МЕСА

СВАКИ становник у Србији поједе годишње у просеку око 60 килограма меса и месних прерађевина. Наша индустрија меса и месних прерађевина може да задовољи домаће тржиште, али и извоз. О томе сведочи податак да сточарска производња учествује са 30 одсто у укупној вредности пољопопривредне производње, биљна производња чини 68 одсто, а услуге 2 одсто. Србија располаже са 818.000 грла говеда, 2.903.000 свиња, 1.642.000 оваца и 15.780.000 живине, а највише се производи свињско месо - 298.000 тона, живинско - 114.000 тона, говеђе - 71.000 тона и овчије - 34.000 тона.

Када је у питању месна индустрија Србије, за првих шест месеци 2020. године увезено је производа у вредности од 73,2 милиона евра, док је у истом периоду извезена роба у вредности од 29,5 милиона евра.

- Карактеристично је да се увозе скупљи производи у већој количини, а извозе јефтинији - истиче Будимовић. - Међу скупље производе спада полутрајна кобасица, чији је увоз за шест месеци 2020. године порастао у односу на исти период 2019. године за 45 одсто, док је извоз био мањи за 40 одсто. Такође, у истом периоду, извезено је више конзервисаних производа за 41 одсто у поређењу са 2019. годином.

Наш саговорник додаје да се највише увози из земаља ЕУ и то Шпаније, Немачке, Хрватске, Мађарске и Холандије а термички обрађени производи највише се пласирају у земље ЦЕФТА региона, Руске Федерације, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)