ЧАРОБНА СРБИЈА НА ДОХВАТ РУКЕ: Наша земља има велики потенцијал за развој туризма и привлачење гостију

ВН

30. 07. 2020. у 07:00

ЧАРОБНА СРБИЈА НА ДОХВАТ РУКЕ: Наша земља има велики потенцијал за развој туризма и привлачење гостију

Фото ВН

СРБИЈА годинама уназад осваја срца туриста природним лепотама, културом и историјом, али и етно--гастрономском понудом. Туристичке агенције Србије за ово лето припремиле су низ маштовито осмишљених тура, попут "Тајанствене источне Србије", "Мистерија југа" и "Краљевског уживања", како би домаћи гости на нов, интересантан и другачији начин доживели Србију.

Препознајући значај ове иницијативе, Привредна комора Србије, ради унапређења и подршке развоју домаћег туризма, представља неке од најинтересантнијих понуда агенција Glob Metropoliten Tours и Robinson Travel, хотела Aquastar Danube из Кладова и агенције Panacomp Wonderland Travel, које су чланицe Удружења за туризам и угоститељство Привредне коморе Србије.

Агенција Glob Metropoliten Tours понудом за ово лето открива најлепша места Србије, а пакети обухватају једнодневне туре, попут посете Мионици уз традиционалну закуску, истраживање величанствене Ђердапске клисуре, крстарење глисером Дунавом, обилазак националног парка у пратњи ренџера и посету видиковцу Кладово. У понуди су се нашли и драгуљи источне Србије - Горњак, Крупајско врело, Манасија и Лисине, који се могу обићи у јулу и августу, а за љубитеље вина, током лета и у септембру, на располагању су туре које ће на најлепши начин представити домаћа вина. Посебно се издваја обилазак Палића, Новог Сада и Сремских Карловаца, уз дегустацију у винарији "Звонко Богдан", док су најбоља вина Неготинске Крајине, Књажевца, Александровца и Тополе представљена на тури "Путевима вина кроз источну и централну Србију".

Фото ВН

Викенд-програми обухватају фото-сафари, обилазак природног резервата Засавица и вожњу катамараном по Обедској бари, као и викенд-излете на Ртањ, једну од најлепших и најтајанственијих планина Србије. За радознале и љубитеље историје на располагању је тура "Од неолита до Гиниса", која истражује Винчу и Авалу, уз посету Музеју ракије, дегустацију најбољих ракија и закуску, док четвородневни излет "Путовање кроз време" нуди обилазак Ниша и презентацију старих заната. Тура "Краљевско уживање" води стопама српских владара у обилазак Жиче, Студенице, Александровца, Увца и Врњачке Бање, а већ сам њен назив обећава незабораван доживљај.

ВИКЕНД-ТУРЕ

"Тајанствена источна Србија", "Мистерије југа", "Краљевско уживање" и "Чаробна Србија на дохвату руке" само су неки од програма који ће ове године бити у понуди, а обухватају једнодневне, викенд или вишедневне туре, чије се цене крећу од две хиљаде до педесет хиљада динара. Пажљиво испланирана једнодневна или вишедневна путовања за мале групе, индивидуалце и оне са авантуристичким духом реализују се уз поштовање свих здравствених превентивних мера и прописа у вези са ковидом 19.

Фото ВН

"Путовања која мењају перцепцију" су комбиновани програми у понуди ове агенције намењени онима који желе да доживе нешто другачија искуства, као што је "Јога викенд на Ртњу", који обухвата дводневно дружење са сертификованим јога учитељем или викенд-туру "Пут ка витком и здравом телу" у Врњачкој Бањи.

"Мозаик Србије", након седмодневног обиласка више градова и природних лепота Србије, попут Бајине Баште, Увца, Перућца, Ђавоље вароши, Ниша, Зајечара, Неготина, Кладова и Голупца, оставља мозаик утисака као успомену, док друга тура "Косово и Метохија" нуди четвородневну посету Косовској Митровици, Приштини, обилазак Призрена, Велике Хоче, Грачанице и Газиместана.

Фото ВН

Агенција Robinson Team представља лепоту домаћих река организацијом крстарења Дунавом и Дрином. Дунавско крстарење на несвакидашњи начин открива узбудљиву историју и традицију тврђава и насеља Подунавља, док је у дринској авантури најимпресивнији део 50 километара дугачак потез од Перућца до Вишеграда, где се тура завршава, а посетиоци имају могућност да се диве Андрићграду и ћуприји на Дрини.

Крстарење уз хотелско ноћење нуди и Aquastar Danube, хотел у Кладову, а тура започиње укрцавањем на крузер у Београду. Током целодневне пловидбе Дунавом посетиоци обилазе Голубац, Ђердапску клисуру, Текије и Кладово. Након слободног дана за обилазак Кладова и боравка у хотелу, са велнес и спа центрима, посетиоци у повратку обилазе Археолошки музеј Ђердапа, Хидроелектрану "Ђердап", Лепенски вир и Голубачку тврђаву.
"Чаробна Србија на дохвату руке" је маштовито осмишљена туристичка понуда агенције Panacomp Wonderland Travel, која препоручује одмор или краћи боравак у одабраним сеоским туристичким домаћинствима, кућама за одмор, коначиштима, апартманима, етно-селима, којих је у понуди више од 250.

ПО ДЕСЕТОРО У АУТОБУСИМА СА 20 МЕСТА

"Наши излети, викенд и седмодневни програми припремљени су у складу са свим званичним препорукама и прописима у вези са ковидом 19. Путовања се организују у малим групама, до 10 путника, превозним средствима која су комплетно дезинфикована и имају 20 седишта, тако да је обезбеђен адекватан размак између путника. Свим путницима су на располагању заштитне маске, као и дезинфекциони спреј пре сваког уласка у возило. Током боравка, оброци се послужују у баштама или одвојеним деловима сала, а собе се дезинфикују пре уласка и редовно за време боравка. Као додатну меру, користимо и therapyair апарат који је укључен у аутобусу и заједничким затвореним просторима", истиче Мирјана Маљковић, власница Glob Metropoliten Tours-a.

Фото ВН

Фото ВН

У зависности од одабране дестинације, на располагању су разноврсни излети и садржаји као што су сплаварење, веслање на дасци, планинарење, вожња брдског бицикла, успон уз стену, зиплајн спуст, вожња чамцем, истраживање кањона и пећина, обилазак туристичких знаменитости и манифестација, велнес и спа садржаји, сакупљање лековитог биља и шумских плодова, јахање коња, радионице старих заната и рукотворина и кулинарске радионице.

Фото ВН

За авантуристе је идеалан тродневни пакет-аранжман - посета Националном парку Тара или посета Пироту и Старој планини. Боравак на Тари нуди пешачење планинарским стазама, са видиковцима с којих се пружају најлепши погледи на кањоне реке Дрине, вожњу кајака на језеру Велика брана, посету манастиру Рујно, вожњу бродом кањоном Дрине са традиционалним ручком или посету ергели коња и обуку јахања. Тура која обухвата посету Пироту и Старој планини нуди пешачке туре и обилазак водопада који се налазе на овој планини, као и бициклизам, а допуњени су посетом Пироту, током које посетиоци могу да се упознају са традицијом израде ћилима и "пеглане кобасице".

Фото ВН

Ова агенција нуди и туристичко истраживање градова у Србији, тако да у понуди има и пакет-аранжман за тродневни боравак у Новом Саду и разгледање знаменитости града са локалним водичем, обилазак Музеја Војводине, Петроварадинске тврђаве, а на захтев је могуће и организовање посете аутентичном салашу са традиционалним ручком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Milos Glavinic

30.07.2020. 10:12

Nekada je Ivanjica sa njenim lepotama bila atraktivna turisticka destinacija, sada je niko vise ne pominje hocu reci i vesto i smisljeno zaobilazi.Golija je jedna od najlepsih planina ali zbog nenog bogatsva verovatno se cuva za nekoga a poceli su da je krcme.Nije ovaj kraj samo turisticki "zaboravljen" nego i na ostalim poljima razvoja prepustena je sama sebi. Ovog dela zapadne srbije se sete samo kada treba da se brani domovina i kada treba da se glasa nakon toga dovidenja do sledece prilike.Podsecanja radi u Ivanjici je pre rat sagradena zeleznicka stanica a zeleznicke pruge nigde nema.Pre oko 40 godina projektovana je trasa suto puta Beograd Juzni Jadran preko Valjeva Ivanjice koju je neko izmenio i kako stvari dtoje i of tog posla nema nista damo lazna obecanja.