Заштитили све болнице и установе

Новости онлине

29. 05. 2020. у 17:00

Заштитили све болнице и установе

Фото: Новости архива

СХОДНО епидемиолошкој ситуацији, у вези са појавом вируса корона и превенцијом даљег ширења болести, Европски центар за спречавање и превенцију болести и Светска здравствена организација, препоручују употребу натријум-хипохлорита за дезинфекцију ствари, објеката, заштитне опреме, прање текстила и дезинфекцију руку.

У Србији постоји домаћи произвођач опреме за производњу натријум-хипохлорита "Сигма" из Куле, који је једини произвођач у југоисточној Европи. Опрема је у потпуности атестирана, поседује све неопходне сертификате о ефикасности и безбедности, као и CE знак, испричао нам је Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску индустрију Привредне коморе Србије.

- Хлороген постројења "Сигме" су инсталирана у Србији у 123 водовода, где се са хипохлоритом произведеним ради дезинфекција воде за пиће - објашњава Стевановић. - Сви водоводи који имају инсталирану "хлороген" опрему, имају одређене вишкове капацитета. Ово је омогућено тиме што је предузеће "Сигма", приликом производње и инсталације технолошке опреме "хлороген" предвидела производњу вишка дезинфекционих средстава, који би био коришћен током ванредних ситуација, као што је био случај. Али и током разорних поплава 2015.године.

Од почетка ванредног стања и проглашења епидемије вируса ковид 19 у Републици Србији, предузеће "Сигма" Кула је све своје знање и производне капацитете ставила на располагање потребама грађана и држави Србији. Почели су убрзано да склапају хлороген уређаје, који су конципирани и смештени у контејнерске мобилне јединице.

- Хипохлорит се у овим уређајима добија електролизом кухињске соли - истиче наш саговорник. - Уређај може дневно да произведе око 40.000 литара средстава за дезинфекцију подова, површина, санитарних чворова, или 80.000 литара дезинфекционог средства за руке. Први склопљени мобилни хлороген уређај је преузео град Крушевац. Одмах су започели производњу натријум-хипохлорита у пуном капацитету, која траје до данас.

Фото: Новости архива

Tekst potpisa

Крушевац је овим уређајем подмирио све здравствене установе у Расинском округу, објекте од виталног значаја, а на 200 пунктова је ово дезинфекционо средство делио бесплатно грађанству. Компанија "Сигма" је, у сарадњи са Републичким фондом за здравствено осигурање, организовала производњу натријум-хипохлорита, од вишка капацитета у водоводима, који имају инсталирану опрему овог произвођача и тиме снабдела клиничке центре и болнице у Србији, овим ефикасним дезинфицијенсом.

Њихова дезинфекциона средства дистрибуирана су и локалним самоуправама, кризним штабовима, привреди и грађанству. У самој фабрици је за потребе производње дезинфекционих средстава на бази натријум-хипохлорита пуштена у погон пунионица, чији је дневни капацитет 26.000 литара.

ВЕЛИКЕ ДОНАЦИЈЕ

ПРЕДУЗЕЋЕ "Сигма" је из својих производних капацитета донирало више од 200.000 литара дезинфекционог средстава Aqualor H, за дезинфекцију подова и површина. Уз то, поклонили су и око 80.000 литара дезинфекционог средства Aqualor H 500, намењеног за дезинфекцију руку у ванредним ситуацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)