Поуздане информације кључне у време кризе

Новости онлине

30. 05. 2020. у 07:55

Поуздане информације кључне у време кризе

Фото: Новости архива

ИЗБИЈАЊЕМ епидемије изазване ширењем вируса корона и увођењем ванредног стања у Србији, тачна и правовремена информација била је кључна за прилагођавање привреде и грађана новонасталој ситуацији. Са циљем да обезбеди што бољу информисаност и комуникацију са пословном заједницом и широм јавношћу, Привредна комора Србије покренула је портал "Ковид 19 - Инфо-сервис за привреду".

Специјализовани портал пружао је информације у "реалном времену" о свим важним питањима у вези са пословањем у земљи и иностранству, утицају кризе на поједине секторе, најновијим дешавањима, званичним препорукама и мерама, ситуацији на тржишту. Стручне службе ПКС радиле су по систему 7/24, увек доступне за савет, подршку, препоруку.

У току ванредног стања на овај и портал "Бизнис инфо-сервис" стигло је више од 23.000 упита привреде, а највише питања односило се на три теме: транспорта робе преко граница, рестрикција кретања и економских мера. Од 15. марта до 6. маја 2020. године, сајт ПКС забележио више од пола милиона посета, а вести на порталу имале су више десетина хиљада прегледа.

- На порталу "Ковид 19 - Инфо-сервис за привреду" привредници и грађани осим актуелних вести и сервисних информација могли су да пронађу и информације о програму економских мера, пословне вести о ситуацији у другим земљама, анализе Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију - кажу у ПКС. - Објављиване су информације у вези са сектором саобраћаја са акцентом на дневним извештајима ИРУ о међународном транспорту робе, као и важне информације из сектора финансија, кретање понуде и тражње.

Заинтересовани су могли да сазнају о одлукама Владе Србије и надлежних институција о епидемији, као и информације о активностима представништва и канцеларија ПКС у иностранству. Истицане су активности усмерене на помоћ привредницима да превазиђу изазове и смање негативни утицај вируса на пословне резултате и билатералне економске релације са страним партнерима.

Привредна комора Србија је од почетка перципирана као релевантан извор података и подршка за конкретне проблеме привреде.

- Током ванредног стања јавности су пружане информације о измењеним условима пословања услед пандемије, као и сервисне информације из кључних сектора ради управљања и спречавања потенцијалних криза: извештаји о транспорту робе и стању на граничним прелазима, стању мреже банкомата, дневни извештаји о снабдевању основним животним намирницама, извештаји о блокадама и повратку радника на посао.

БРЗИ ПРЕОКРЕТИ

МЕЂУ важним аспектима рада овог портала било је и промовисање успешних одговора компанија на кризу - брза преоријентација производње на стратешке и дефицитарне производе, примери одговорног понашања компанија и њиховог учешћа у хуманитарним акцијама - објашњавају у ПКС. - Посебно су представљани примери одговорног понашања компанија, њихово учешће у хуманитарним акцијама и филантропска помоћ више од стотине компанија које послују у Србији, од предузетничких радњи па до највећих фирми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)