Мере, предлози и иницијативе Привредне Коморе Србије покренуте у време кризе: Очувана кичма економије

Новости онлине

30. 05. 2020. у 17:00

Мере, предлози и иницијативе Привредне Коморе Србије покренуте у време кризе: Очувана кичма економије

Фото: Новости архива

ТОКОМ ванредног стања био је потпуно онемогућен рад значајног дела услужне делатности, туризма, угоститељства, путничког саобраћаја, а због недостатка производних компоненти из увоза и смањене екстерне тражње успорена је активност прерађивачке индустрије. Све су то последице рестриктивних мера да би се спречило ширење вируса корона. Упркос свему томе, после кризе остали су очувани економска база, запосленост и ликвидности привреде, са посебном концентрацијом на "мали бизнис".

Да су томе допринеле иницијативе Привредне коморе Србије, програм економских мера који је усвојила Влада Републике Србије, укључујући и мере Народне банке Србије сматра Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС. Како додаје, ПКС је била значајан члан "Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести ковид 19 по привреду", а у Програм економских мера подршке захваљаујући ПКС, инкорпорирани су управо многи предлози привредника.

Даљи опоравак привреде Србије ће, међутим, како Весовић каже, у великој мери зависити од економске ситуације у земљама кључним економским партнерима, односно брзине отварања привреде, као и могућности другог таласа епидемије.

- Привреда Србије, као део међународног тржишта и ланца снабдевања, први талас кризе релативно је добро поднела. Поред тога што је средином марта уведено ванредно стање, чиме је један део привреде привремено обуставио или значајно смањио пословну активност, макроекономски показатељи остали су релативно солидни - објашњава Весовић.

- Током ванредног стања помно смо пратили све промене, проблеме, ситуације, питања са којима су се суочавала регистрована привредна друштва, чланови Привредне коморе Србије.

Како Весовић каже, ПКС је у дневној комуникацији са привредним друштвима, а партнерски однос је посебно интензивиран у периоду ванредног стања да би се одржала функционалност привреде.

- Од суштинског значаја за ефикасно управљање кризном ситуацијом у привреди је била изузетно добра сарадња са владом, ресорним министарствима и државним агенцијама - каже наш саговорник. - Формиран је Кризни штаб, а део његових надлежности настављен је кроз рад Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа, којим председава председник Владе.

На самом почетку кризе, ПКС је била фокусирана на успостављање система информисања, како би привредници имали прецизне и поуздане информације о развоју ситуације у земљи и како да се понашају.

- Основали смо Ковид 19 инфо-сервис за привреду - објашњава Весовић. - Успостављен је са циљем информисања о кључним питањима, одлукама, мерама и препорукама и њиховом утицају на поједине секторе привреде. Праћена је ситуација у земљама главним спољнотрговинским партнерима, стање на граничним прелазима, забране на снази, ограничења која су земље увеле. Компанијама је препоручен кодекс понашања, мере за спречавање ширења заразе. Кроз пословне асоцијације, удружења ПКС и мрежу регионалних привредних комора, радило се на стабилизацији ланца снабдевања, пре свега у апотекама, малопродаји и логистичким центрима. Од кључног значаја било је одржавање транспорта и функционисање граничних прелаза како би роба могла да се увози и извози.

- Велики број привредних иницијатива и предлога привредника припремили смо и проследили носиоцима економске политике - каже наш саговорник. - Многи од тих предлога су инкорпорирани у Програм економских мера подршке који је влада усвојила и који се тренутно примењује. Такође, ПКС је у преговорима за доношење додатних мера подршке за најугроженије секторе - туризам, угоститељство и путнички саобраћај.

Привреда је уз подршку ПКС покренула 63 иницијативе за доношење, измену одлука и мера у вези са пословањем у условима пандемије, од чега је прихваћено 42. Њихов циљ је убрзање промета робе, очување трговинских токова, обезбеђивање редовног снабдевања становништва, ограничавање цена основних животних намирница, повећање капацитета производње дезинфекционих и средстава за личну хигијену, али и омогућавање извоза робе спремне за извоз.

- Посебно се истиче сарадња привредних комора у региону, у оквиру Коморског инвестиционог форума - каже Весовић. - Најзначајнија иницијатива се односи на успостављање "зелених коридора" за приоритетан прекогранични транспорт робе од примарног значаја у региону ЦЕФТА. Листа производа дефинисана је у сарадњи са министарствима надлежним за трговину.

Стручњаци ПКС помажу нашим привредницима приликом упућивања радника у иностранство. Информишу их о неопходној документацији, или условима проласка кроз земље у транзиту. У оквиру економских односа са иностранством посебно се истиче значај представништава ПКС у земљама главним спољнотрговинским партнерима Србије.

По речима нашег саговорика, након окончања ванредног стања, настављено је, истом динамиком са пружањем одговора и информација привреди. А она тежи потпуној нормализацији пословања уз поштовање одлука и мера које су још на снази, а односе се на заштиту, здравља и безбедност на раду, пре свега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)