Мерама Владе Републике Србије и Народне Банке Србије помогнут приватни сектор током кризе: Појас за спасавање привреде у три сета

Новости онлине

01. 06. 2020. у 07:52

Мерама Владе Републике Србије и Народне Банке Србије помогнут приватни сектор током кризе: Појас за спасавање привреде у три сета

Фото: Новости архива

МЕЂУ мерама у ванредним околностима изазваним епидемијом вируса корона је и мораторијум, односно застој у отплати кредитних обавеза у трајању од 90 дана, који је донела Народна банка Србије. Ову погодност су могла користити привредна друштва, предузетници и грађани, а одлагање рата није и отпис дуга, већ продужетак отплате.

По речима Бојана Станића, помоћника директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС, Влада Републике Србије увела је три сета спасоносних мера за привреду. До сада је одложено више од 30 милијарди динара обавеза, први минималац је исплаћен компанијама за око милион запослених, а преко Фонда за развој пласирано је близу милијарду динара кредита.

- Први сет укључује мере пореске политике и директну новчану помоћ приватном сектору - каже Станић. - Издвајају се одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе за приватни сектор током трајања ванредног стања, уз каснију отплату настале обавезе, почевши од 2021. године, као и одлагање плаћања аконтација пореза на добит за 2020. годину. У погледу директних давања, за приватне предузетнике који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, микро, малим и средњим предузећима предвиђена је уплата помоћи у висини три минималне зараде по сваком запосленом који има потписан уговор о раду. За велика привредна друштва у приватном сектору предвиђена је помоћ од половине нето минималне зараде, за време трајања ванредног стања, за сваког запосленог који је упућен на принудни одмор.

Помоћ се не односи на привредна друштва у финансијском сектору. Како наш саговорник каже, додатна подршка биће омогућена само великим компанијама у оквиру угрожених сектора. Услов за коришћење мера је да привредни субјекти нису смањивали број запослених по уговору о раду за више од 10 процената.

- Други сет мера се односи на приступ повољним кредитима за финансирање ликвидности и обртних средстава за предузетнике, микро, мала и средња привредна друштва - каже Станић. - Из Фонда за развој Републике Србије, који располаже са 200 милиона евра, дају се динарски кредити, а каматна стопа је један проценат годишње, на период отплате до 36 месеци, укључујући и грејс период од девет до 12 месеци. За ове кредите привредни субјекти већ конкуришу и средства се полако одобравају.

Како Станић каже, према гарантној шеми о којој је Влада, у сарадњи са НБС, постигла договор са пословним банкама, укупан расположиви фонд је две милијарде евра, а кредити могу бити подигнути у динарима или еврима на период отплате до 36 месеци, укључујући и грејс период од девет до 12 месеци.

- Имамо информацију од банака и привредника да влада велико интересовање за овај извор финансирања, да фирме аплицирају за кредите и да се средства одобравају - каже Станић. - Када је трећи сет мера у питању, разматрају се модалитети како додатно помоћи најугроженије делатности - туризам, угоститељство и путнички саобраћај. Малим и средњим предузећима и предузетницима у секторима туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, највише погођеним пандемијом ковид 19, биће доступни повољни кредити Фонда за развој за ликвидност и обртна средства. Предвиђени су кредити до пет година који укључују грејс период до две године и рок отплате до три године, каматна стопа је један одсто на годишњем нивоу, а средства се одобравају и враћају у динарима.

Максималан износ кредита за предузетнике и микроправна лица је до 20 милиона динара, што је удвостручен износ, за мала предузећа до 80 милиона динара, а за средње фирме до 180 милиона динара.

ПОМОЋ ОД 100€

Помоћ од 100 евра свим пунолетним грађанима Србије такође би требало да допринесе порасту личне потрошње, што погодује производним и трговинским привредним субјектима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)