Јавни позив Министарства привреде за бесповратна средства малим, средњим и микро предузећима: Милијарда и за набавку опреме

Новости онлине

03. 06. 2020. у 17:00

Јавни позив Министарства привреде за бесповратна средства малим, средњим и микро предузећима: Милијарда и за набавку опреме

Фото: Новости архива

МАЛА, средња и микро предузећа, предузетници и задруге могу, под повољним условима и уз субвенције, да набаве најсавременију производну опрему пријавом за учешће у Програму подршке МСП сектору. Министарство привреде расписало је јавни позив за доделу бесповратних средстава за шта је опредељено милијарду динара. О условима и свим детаљима конкурса привредници се могу информисати и преко портала ПКС www.pks.rs. А позив је отворен док се расположива средства не утроше, најкасније до краја године.

Овај Програм представља комбинацију повољних кредита и бесповратних средстава, а циљ је повећање конкурентности привредних субјеката, унапређење пословања и отварање нових радних места. Средства се могу користити за набавку нове производне, као и опреме директно укључене у процес производње разменљивих добара. Министарство привреде суфинансира набавку опреме у износу од 25 одсто њене вредности, 70 одсто трошкова набавке финансира се из кредита банака или лизинг компанија, док преосталих пет одсто чини учешће самог предузетника.

- Субвенција у износу од 25 одсто вредности опреме је значајна помоћ - каже Гордана Ђурђевић, директорка београдске компаније СЛОВО, која производи емајлиране табле назива улица и кућних бројева. - Искористили смо је за куповину мултифункционалног ласера за маркирање и гравирање свих врста материјала, а посебно метала. Овај нови модел машине, светски реномираног произвођача, први је купљен у нашем региону. Учествовали смо лане у програму, а и ове ћемо да конкуришемо.

Милан Ристић, власник компаније OM MADE, Сириг, која производи производе од интегралног брашна, кекс без шећера, протеинске плочице, каже да су захваљујући субвенцији осавременили и повећали производњу. Истакао је активност ПКС у повезивању и покретању дијалога привреде са Владом Србије, а посебно ангажованост Коморе у време ванредног стања.

БАНКЕ И ЛИЗИНГ КУЋЕ - ПАРТНЕРИ

МИНИСТАРСТВО привреде је од ове године увело електронску пријаву захтева, a сви потребни подаци аутоматски ће се преузимати из АПР, Пореске управе и CROSO - кажу у ПКС. - Овогодишњи партнери на програму су Прокредит банка, Креди Агрикол, Банка Интеза, Банка Поштанска штедионица, Ерсте и ОТП банка, као и две лизинг компаније - Интеза и Уникредит лизинг.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)