Једноставан пут до права коришћења знака Чуваркућа

Новости онлине

16. 06. 2020. у 10:44

Једноставан пут до права коришћења знака Чуваркућа

Фото: Новости архива

ПРАВО да добију знак "чуваркуића" имају само производи који поседују натпросечан квалитет и производе се у Републици Србији од домаћих сировина.

Из привредне коморе Србије поручују свим произвођачима да уколико им производ одговара наведеном опису могу да покрену поступак за стицање права употребе жига.

Жиг "чуваркућа" тако могу добити производи који:

  • су произведени у Србији, али производни погони предузећа морају да се налазе у Србији, при чему порекло власништва предузећа или бренда није ограничавајући фактор
  • припадају областима прерађивачке индустрије, утврђеним шифрарником. Списак производа за које се може аплицирати за добијање жига може се преузети на сајту www.stvaranousrbiji.rs
  • су на тржишту најмање годину дана пре упућивања захтева за доделу колективног жига
  • имају доминантно учешће српског рада и материјала. Учешће рада српских држављана и материјала из Србије у изради производа, или линија производа мора да буде најмање у износу од 80 одсто од франко фабричке цене производа, или линије производа. Овај удео је 60 процената у специфичним околностима - на пример када сировинска база за одређену делатност или тип производа није расположива у Србији
  • имају натпросечни ниво квалитета. То значи да производ, или линија производа својим укупним својствима, карактеристикама осигурава виши ниво мерљивог квалитета од нивоа утврђеног законским прописима који регулишу производњу и промет датог производа
  • су израђени од еколошки прихватљивих материјала високе вредности укључујући амбалажу, односно паковање
  • се одликују бољом функционалношћу, вишом употребном вредношћу, високим нивоом препознатљивости на тржишту, савременим дизајном и трајношћу, и поседују одговарајуће међународно признате стандарде, сертификате, који потврђују квалитет и менаџмент процеса и система.

Правилник

Све информације о условима и поступку стицања права на коришћење знака доступне су у Правилнику о означавању производа, или линија производа колективним жигом "чуваркућа", који се налази на сајту www.stvaranousrbiji.rs.

Захтев

Захтев за стицање права коришћења колективног жига "чуваркућа" подноси се Привредној комори Србије на прописаном обрасцу. Подношење пријава омогућено је електронским путем на

и-мејл адресу: stvaranousrbiji@pks.rs или у папирном облику на адресу Ресавска 13-15, 11000 Београд. Пријављивање за доделу жига почиње 16. 6. 2020. године.

Процедура

Процедура издавања жига "чуваркућа", након поднетог захтева, подељена је у три корака. Прво се проверава исправност захтева и пратећа документација. У другом кораку, након анализе материјала, Техничка комисија даје своје стручно мишљење. У последњем, трећем кораку, у року од 45 дана од дана подношења захтева, Савет за одлучивање о праву коришћења колективног жига "чуваркућа", након разматрања захтева, приложене документације и стручног мишљења Техничке комисије, доноси одлуку о додели или одбијању права на коришћење колективног жига "чуваркућа".

Уколико Савет одлучи о додели права на коришћење жига, закључује се уговор о праву на коришћење жига "чуваркућа" на три године. Пројекат "Стварано у Србији" је непрофитног карактера и сва прикупљена средства биће утрошена за промоцију и реализацију пројекта.

За више информација у вези са стицањем права на коришћење колективног жига, може се контактирати са ПКС на мејл адресу: cuvarkuca@pks.rs.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)