Треба да будемо чуваркуће: Нова робна ознака за домаће производе

Novosti

16. 06. 2020. у 08:54

Треба да будемо чуваркуће: Нова робна ознака за домаће производе

Фото: Новости архива

Привредна комора Србије покренула је пројекат "Стварано у Србији" и креирала ознаку "чуваркућа" као подршку домаћим производима и произвођаћима.

У питању је јединствена ознака која указује на домаће порекло и висок квалитет производа, као и на јачање свести потрошача о значају куповине производа створених у Србији.

Како из ПКС кажу, куповина домаћих производа у многим земљама је ствар кућног васпитања. Због тога наглашавају да је важно подизање свести грађана о значају куповине производа ствараних у Србији, јер се на тај начин помаже домаћа привреда.

- То, нипошто не значи дискриминацију страних производа или бојкот робе која је произведена у некој другој земљи - објашњавају у ПКС. - Напротив, пројекат "Стварано у Србији" и ознака "чуваркућа" не само да указују на значај куповине домаћих производа већ исто тако подстичу и подизање квалитета, али и здраву конкуренцију и тржишну утакмицу. У време нових изазова на глобалном тржишту, грађанима Србије постаје све важније да купују производе стваране у Србији.

Подршком локалним произвођачима, наглашавају, помаже се развој државе и друштва, што опет јача снагу локалних заједница. Домаћим, нарочито локалним производима, иако иза њих стоје по правилу мали произвођачи и предузетници из Србије, знак "чуваркућа" даје потврду да имају натпросечан квалитет, на нивоу или изнад увозних производа из дате категорије. Страним производима познатих брендова, знак "Чуваркућа" даје потврду да су део локалне заједнице, јер користе материјале и сировине, запошљавају домаће становништво, помажу друштву у целини постајући његов део.

- Сви морамо бити уједињени да садашњим и будућим генерацијама направимо од Србије још боље место за живот и рад - поручује тим Привредне коморе Србије. - Производњом и куповином производа означених знаком "чуваркућа" и обраћањем пажње производима ствараним у Србији, могу се остварити многобројни циљеви.

На списку свега онога што доноси печат "чуваркуића" су квалитетнији и здравији производи од домаћих сировина у нашим кућама, као и сигурнији и бржи извори снабдевања потрошача и привреде у кризним ситуацијама. Мисија "чуваркућа" доноси и нова сигурна радна места и зараде, и подстиче домаћу производњу и у повезаним индустријама, што додатно утиче на пораст запослености и зарада. Нови жиг донеће и већу могућност фи- нансирања иницијатива усмерених на развој знања и потенцијал ђака, студена- та и предузетника

- Останак људи у Србији, као месту где могу добро да живе од свог рада и враћање дефицитарних кадрова из иностранства такође је један од циљева који ће се остварити кроз "Чуваркућу". - кажу у ПКС. - А ту су и - подизање конкурентности и побољшање имиџа домаћих производа у земљи и иностранству, побољшање имиџа Србије као земље која има здраве и квалитетне производе, добре раднике и успешна предузећа, нарочито у областима где постоји традиција производње и добра сировинска основа. Ништа мање значајно није ни привлачење страних инвестиција у Србији и максимално коришћење могућности ангажовања домаћих инвеститора и повећање извоза и унапређење спољнотрговинског биланса, које ће донети нова ознака.

ЦИЉЕВИ ПРОЈЕКТА "ЧУВАРКУЋА"
  • Квалитетнији и здравији производи од домаћих сировина у нашим кућама
  • Сигурнији и бржи извори снабдевања потрошача и привреде у кризним ситуацијама
  • Нова запошљавања, сигурна радна места и зараде
  • Подстицање домаће производње и у повезаним индустријама, што додатно утиче на пораст запослености и зарада
  • Веће могућности финансирања иницијатива усмерених на развој знања и потенцијал ђака, студената и предузетника
  • Останак људи у Србији, као месту где могу добро да живе од свог рада и враћање дефицитарних кадрова из иностранства
  • Подизање конкурентности и побољшање имиџа домаћих производа у земљи и иностранству
  • Побољшање имиџа Србије као земље која има здраве и квалитетне производе, добре раднике и успешна предузећа, нарочито у областима где постоји традиција производње и добра сировинска основа
  • Привлачење страних инвестиција у Србији и максимално коришћење могућности ангажовања домаћих инвеститора,повећање извоза и унапређење спољнотрговинског биланса

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)