637 МИЛИОНА ЕВРА РАЗМЕНЕ: За девет месеци ове године раст трговине Србије и Белгије 28 одсто

В. Н.

27. 11. 2021. у 14:14

ПРИВРЕДНУ сарадњу Србије и Белгије протеклих година карактерише стални напредак у међусобној трговини.

637 МИЛИОНА ЕВРА РАЗМЕНЕ: За девет месеци ове године раст трговине Србије и Белгије 28 одсто

Фото Shutterstock

Спољнотрговинска размена до септембра ове године бележи раст већи за готово трећину у односу на исти период 2020. године, упркос и даље отежаним условима глобалног пословања због пандемије корона вируса.

Милан Ристић, виши саветник у Центру за Европу Привредне коморе Србије указује на укупну робну размену са Белгијом за девет месеци ове године која износи 636,7 милиона евра. То је раст од 28 одсто у односу на исти период 2020. године. Приметан је пораст и увоза и извоза са српске стране. Ристић истиче да је Белгија високо развијена индустријска земља укључена у међународну трговину. Готови производи доброг квалитета, истиче, могу наћи место на њеном тржишту: производи за исхрану, одећа и обућа, спортски производи, козметика, намештај, производи за унутрашњу декорацију, електрични апарати, играчке...

Милан Ристић, Фото ПКС

„Тражња постоји и за производима хемијске индустрије, нарочито пластичним материјама и смолама, производима и услугама компјутерске технологије, као и за туристичким услугама с посебним акцентом на здравствени туризам“, објашњава Ристић.

Могућности индустријске сарадње српских и белгијских привредника могу се наћи у домену производне кооперације и то у индустрији прераде метала, машиноградњи, електронској и хемијској индустрији, и пољопривредно-прехрамбеном сектору.

Илустрација В. Н.

Значајан простор за унапређење сарадње две економије и стварање нових заједничких пословних пројеката постоји у секторима заштите животне средине, обновљивих извора енергије, грађевинарства, прехрамбене индустрије, до иновација и информационих технологија.

Фото Shutterstock

Белгијске компаније заинтересоване су за сарадњу и у областима прераде вода, управљања отпадом и заједничким пројектима која нуде решења за паметне градове. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)