УНАПРЕДИ БИЗНИС, ПРИЈАВИ СЕ ВЕЋ ДАНАС: Актуелни програми подршке предузећима у Србији

В. Н.

27. 11. 2021. у 10:16

КРАЈЕМ ове и почетком следеће године требало би да буду објављена два нова јавна позива предузећима, за промоцију извоза Развојне агенције Србије и набавку опреме Министарства привреде.

УНАПРЕДИ БИЗНИС, ПРИЈАВИ СЕ ВЕЋ ДАНАС: Актуелни програми подршке предузећима у Србији

Фото Shutterstock

Тренутно је актуелено девет програма подршке привреди.

Сви заинтересовани привредници могу се обратити Центру за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије на msp@pks.rs како би добили све информације везане за финансијске и нефинансијске програме.

Сутра истиче рок за пријављивање за Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2021. години Развојне агенције Србије.

„Циљ Програма је да се свим привредним друштвима пружи подршка у унапређењу знања, побољшању пословних перформанси, проширивању пословања на нова тржишта и успостављању сарадње са мултинационалним компанијама и њиховим добављачима“, наводе у Центру за програме подршке ММСП.

„Катапулт“ до 6. децембра

Програм Катапулт је намењен иновативним предузећима из области науке и технологије, из било ког индустријског сектора, која су у раној фази развоја производа и освајања тржишта, и предузећима са доказаном тржишном тракцијом. Рок за пријаву је 6. децембар ове године до 15 часова на www.katapult-akcelerator.rs

ИПАРД

Крајњи корисници субвенција и бесповратних средства Другог Јавног позива за ИПАРД, меру 7 (Диверзификација пољопривредних газдинстава) су пољопривредни произвођачи. Циљ је да се створе нове могућности за запошљавање у руралним подручјима. Рок за подношење захтева је до 17. децембра ове године.

Фото Shutterstock

Дигитализација ММСП

Центар за дигиталну трансформацију ПКС и Развојна агенција Србије расписали су јавни позив за учешће у Програму подршке дигиталној трансформацији ММСП. Учесници у консултантском програму добијају бесплатну израду експертске анализе, рад на детаљној стратегији развоја компаније и бесповратну субвенцију Министарства привреде до 6.000 евра. Рок за пријаву је до утрошка средстава.

До краја ове године фирме могу да аплицирају и за Програм промоције предузетништва и самозапошљавања Канцеларије за управљање јавним улагањима, Министарства привреде,

Фонда за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије.

Могу да се пријаве ММСП, предузетници, пољопривредне задруге и физичка лица. Од 360.000 до 3.600.000 динара су средства која се могу користити за оперативне трошкове и инвестициона улагања.

Актуелан је и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2021.

Министарства привреде и Фонда за развој. Средства су намењена за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање складишта, производног и пословног простора, за куповину нових или половних машина и опреме, алата, доставних возила, као и за трајна обртна средства, набавку софтвера и рачунарске опреме... Пријем захтева за микро и мала правна лица, предузетнике и задруге траје до 31. децембра код Фонда за развој.

Новац за почетнике

Од 400.000 до 6.000.000 динара намењено је Програмом подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2021. години Министарства привреде и Фонда за развој. Новац је обезбеђен за куповину машина, опреме, доставних возила, одржавање пословног и/или производног простора, оперативне трошкове... Крајњи рок за пријаву је 31. децембар код Фонда за развој.

Кредити Фонда за развој

Финансијска подршка намењена је предузетницима, ММСП, и великим привредним друштвима. Доступна су средства од 300.000 динара за предузетнике и 1.000.000 за привредне субјекте за набавку опреме, машина, постројења, изградњу и куповину производног или пословног простора. Максимални износ по једном привредном субјекту са свим његовим повезаним лицима у току календарске године може бити до 250.000.000 динара. Заинтересовани могу да аплицирају за новац током целе године код Фонда за развој.

* * * * * * * * * *

100 + 100 evra

ФИРМА може да оствари право на 100 евра субвенције по сваком пријављеном пословном простору и 100 евра по фискалној каси. Рок за подношење Изјаве о заинтересованости за финансијску подршку за фискализацију Пореској управи завршава се 31. јануара 2022. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)