НОВАЦ У БИЗНИС, А НЕ У ПОТРОШЊУ! „Пословни Атлас Србије и дијаспоре“ у децембру

В.Н.

02. 10. 2021. у 17:40

ДОЗНАКЕ које наши људи из дијаспоре шаљу у Србију, а које готово у потпуности завршавају у потрошњи, могу да буду генератор раста домаће привреде.

НОВАЦ У БИЗНИС,  А НЕ У ПОТРОШЊУ! „Пословни Атлас Србије  и дијаспоре“ у децембру

Фото Архива

Привредна комора Србије зато жели да буде подршка изналажењу начина како да се конкретим активностима део средстава од дознака преусмери у покретање нових бизниса и отварање радних места.

- Кроз улагања, дијаспора би се додатно и чвршће повезала са Србијом - истиче за „Предузетник“ Ђорђе Андрић, руководилац Службе за инвестиције и јавно-приватно пртнерство ПКС.

Годишњи прилив дознака премашио је за 10 процената ниво страних директних инвестиција (СДИ). Укупан прилив дознака од 2015. до 2020. је износио 18,7 милијарди евра, док је у истом периоду прилив СДИ био 17 милијарди евра. Значајан део новца који уђе у Србију, унесе се у готовини.

У укупним дознакама предњаче тзв. DACH земље (Немачка, Швајцарска, Аустрија) са 52 одсто или 9,7 милијарди евра. Према речима Андрића, управо су ове земље у фокусу пројекта Link up Serbia (Повежи се, Србијо) који је у децембру прошле године покренула ПКС са партнерима. Циљ пројекта је да се повежу наши људи који живе и послују у Немачкој, Аустрији и Швајцарској са привредницима из Србије и да се дијаспори понуди база са подацима о конкретним пројектима за улагање.

- Истовремено, малим и средњим предузећима из земље, кроз сарадњу са дијаспором, отворићемо нове извозне канале, а кроз едукацију и менторску подршку подићи њихове капацитете за пословање на најразвијенијим западноевропским тржиштима. Привредницима, и из земље и из дијаспоре, на располагању ће бити онлајн платформа за повезивање - наводи Андрић.

„Пословни атлас Србије и дијаспоре“

Онлајн платформа Привредне коморе Србије "Пословни атлас Србије и дијаспоре", намењена повезивању компанија из Србије са предузећима из дијаспоре биће у пуном капацитету доступна у децембру.

Ова база биће на онлајн платформи Link up Serbia. Такође, дијаспори ће на располагању бити Пословни хаб који ће заједно са Центром за подршку инвестицијама ПКС омогућити дневни рад на подршци инвестицијама. Платформа ће имати аналитичку секцију у којој ће се складиштити информације о инвестицијама из дијаспоре и која ће омогућити ПКС и држави да има бољи увид о структури инвестиција у различитим регионима.

Повезивање привреде и дијаспоре

ОНЛАЈН платформа „Пословни атлас“ ће имати „Секцију за менторисање“ чланица ПКС, „Секцију за информације“, „Секцију дијаспоре за посредовање у сарадњи“, „Секцију за подршку инвестицијама“, „Секцију за краудфандинг пројекте“, као и „Matchmaking секцију за повезивање домаћих и компанија у дијаспори“. Партнери ПКС на Link up Serbia пројекту су Министарство за европске интеграције и регионалне развојне агенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)